Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
08-03-2009

В-к “Нов живот”, Кърджали за Националната програма за лозарство

Представяме ви публикация на вестник „Нов живот” – Кърджали, посветена на изложението „АГРА-2009” и семинарите на СТРАТЕГМА-Европейски институт”. Материалът е публикуван на 6 март 2009 г.

166 млн. евро влизат в лозарството

Производителите на винено грозде могат да кандидатстват за презасаждане на масиви, за реклама и застраховки.

166 млн. евро е бюджетът на Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор 2009-2013 г. Това каза Мартин Синжирлиев, главен експерт в Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция. Той представи програмата по време на Международната селскостопанска изложба "АГРА" на семинар за журналисти, организиран от Агенция СТРАТЕГМА и Европейския институт.

Подпомагането ще бъде по три мерки - "Преструктуриране и конверсия на винени лозя", "Промоция в трети страни" и "Застраховане на реколтата". От 1 август се очаква да започне и трета схема, по която ще се дават средства за трайно изкореняване на лозя.

Първата мярка има за цел да повиши конкурентоспособността чрез замяната на по-нискокачествени винени сортове с по-добри и въвеждане на съвременни технологии. Може да се кандидатства също за подобряване на технологията.

Минималната площ на лозарското стопанство трябва да е най-малко 1 декар.

Втората мярка трябва да повиши потребителския интерес към българските качествени, регионални и трапезни вина, да се насърчи търговията на пазарите на третите страни. Подпомагат се регионални кампании, участия в международни панаири и специализирани изложби.

Целта на мярката "Застраховане на реколтата" е осигуряване превенция на гроздопроизводителите срещу загуби, независещи от човешката намеса. Тази дейност се подпомага за първи път. Включени са рисковете градушка, проливен дъжд, наводнения, буря, късно пролетно и ранно есенно осланяване, изсъхване на лозя вследствие на силна суша, пожар, нападение от диви животни и птици, щети от болести и неприятели.

Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор 2009-2013 г. започна миналата седмица. Беше обявено на пресконференция от вицепремиера по европейските фондове Меглена Плугчиева и от министъра на земеделието и храните Валери Цветанов.

Производителите на лозов посадъчен материал се обединяват в сдружения, за да защитят интересите си. Това се видя на "АГРА-2009".

Автор: Валери Ковачев, в-к “Нов живот” – Кърджали.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.