Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-03-2009

Национална асоциация на зърнопроизводителите: Министерство на земеделието не изпълнява споразумението

Стелиян Стоянов, председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители, заяви: „За пореден път не се изпълняват споразумения, подписани от Националната асоциация на зърнопроизводителите и министър Цветанов и парафирани от премиера Станишев". Така той коментира съобщението на агроминистерството, че вече са изплатени 75% от средствата, а до края на тази седмица ще бъдат преведени още 25 млн. лева на 10000 производители, предаде Дарик радио.

Стоянов припомни, че споразумението е било подписано на 30 януари и според него всички субсидии, без тези за ливади, пасища и мери, е трябвало да бъдат раздадени до 28 февруари.

Над 30 процента от земеделските производители в Добричка област не са си получили субсидиите за единица площ, съобщи той. "Тези средства са разчетени в план-сметките на земеделските стопанства и забавянето им ще доведе до проблеми в производството на зърно. В момента стопаните стягат машините, купуват резервни части, торове и препарати и тези пари са им нужни", заяви Стелиян Стоянов.


Той прогнозира, че предстои много трудна стопанска година. Първият проблем е свързан с реализацията на продукцията и ниските цени в момента. Сега тон пшеница се търгува за 220-240 лева, тон царевица - за 200-220 лв. и тон слънчоглед - за 450 лв., без ДДС. Освен това се сриват в световен мащаб и стоковите борси, също както и финансовите. "Не са благоприятни и прогнозите за цените на новата реколта, а в същото време непрекъснато растат разходите за производството", допълни Стоянов.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.