Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-03-2009

МЗХ подготвя подробен анализ на обработката на заявленията за подпомагане по ПРСР

Министерство на земеделието подготвя подробен анализ на текущото състояние на обработката на заявленията за подпомагане по Програмата за развитието на селските райони 2007-2013. Това предвижда решение на специално създадената със заповед на вицепремиера по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева междуведомствена работна група, на редовно заседание, председателствано от заместник-министъра на земеделието и храните инж. Димитър Пейчев.

Групата ще подготви и индикативен график за сроковете за по-нататъшната обработка на приетите заявления, да бъде изготвен до края на тази седмица, като информацията бъде предоставена на социално-икономическите партньори, съобщи пресцентърът на министеството.

Работната група има за цел оптимизиране процеса на организация и координация при управлението на усвояването на средствата от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). В нея са включени представители на Министерство на земеделието и храните, както и на ДФ „Земеделие"- Разплащателна агенция, Национална служба за съвети в земеделието и представители на социално-икономическите партньори от браншовите организации в земеделието, представители на сдруженията на малкия и среден бизнес и общините. В дейността на работната група участие взимат и представители на дирекциите „Стратегическо планиране" и „Управление на Средствата от ЕС" на Министерски съвет.

От името на Управляващия орган на ПРСР 2007-2013, директорът на дирекция „Развитие на селските райони" Мирослава Георгиева предложи да се предостави информация на партньорите и по отношение състава, функциите и правомощията на създадената Експертна комисия за осигуряване на прозрачност по прилагането на мерките по ПРСР с участието на експерти от Министерство на земеделието и храните, ДФ „Земеделие"- Разплащателна агенция и представители на браншови организации.

Работната група взе още решение в оперативен порядък по представените до момента от социално-икономическите партньори и останалите членове на групата, писмени обосновки и предложения за промени в Наредбите, регламентиращи прилагането на програмата, които целят оптимизиране на процедурите и механизмите на изготвянето и комплектоването на документацията при кандидатстване.

На Секретариата на работната група е възложено да обобщи и представи тези предложения в началото на следващата седмица на заместник-министър председателя, разпоредил създаването на работната група, както и на Управителния орган на програмата за разглеждане и одобрение на следващо заседание на Мониторинговия Комитет по ПРСР, както и на постоянните работни групи към него.

Какви са възможностите да се възползвате от Програмата за развитие на селските райони  /2007-2013/ четете в тематичната рубрика на проекта "Общата селскостопанска политика - двигатил за розвшитието на българските селски райони" ТУК.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.