Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-03-2009

Министерство на земеделието подготвя подробен анализ на текущото състояние на обработката на заявленията за подпомагане по Програмата за развитието на селските райони 2007-2013. Това предвижда решение на специално създадената със заповед на вицепремиера по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева междуведомствена работна група, на редовно заседание, председателствано от заместник-министъра на земеделието и храните инж. Димитър Пейчев.

Групата ще подготви и индикативен график за сроковете за по-нататъшната обработка на приетите заявления, да бъде изготвен до края на тази седмица, като информацията бъде предоставена на социално-икономическите партньори, съобщи пресцентърът на министеството.

Работната група има за цел оптимизиране процеса на организация и координация при управлението на усвояването на средствата от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). В нея са включени представители на Министерство на земеделието и храните, както и на ДФ „Земеделие"- Разплащателна агенция, Национална служба за съвети в земеделието и представители на социално-икономическите партньори от браншовите организации в земеделието, представители на сдруженията на малкия и среден бизнес и общините. В дейността на работната група участие взимат и представители на дирекциите „Стратегическо планиране" и „Управление на Средствата от ЕС" на Министерски съвет.

От името на Управляващия орган на ПРСР 2007-2013, директорът на дирекция „Развитие на селските райони" Мирослава Георгиева предложи да се предостави информация на партньорите и по отношение състава, функциите и правомощията на създадената Експертна комисия за осигуряване на прозрачност по прилагането на мерките по ПРСР с участието на експерти от Министерство на земеделието и храните, ДФ „Земеделие"- Разплащателна агенция и представители на браншови организации.

Работната група взе още решение в оперативен порядък по представените до момента от социално-икономическите партньори и останалите членове на групата, писмени обосновки и предложения за промени в Наредбите, регламентиращи прилагането на програмата, които целят оптимизиране на процедурите и механизмите на изготвянето и комплектоването на документацията при кандидатстване.

На Секретариата на работната група е възложено да обобщи и представи тези предложения в началото на следващата седмица на заместник-министър председателя, разпоредил създаването на работната група, както и на Управителния орган на програмата за разглеждане и одобрение на следващо заседание на Мониторинговия Комитет по ПРСР, както и на постоянните работни групи към него.

Какви са възможностите да се възползвате от Програмата за развитие на селските райони  /2007-2013/ четете в тематичната рубрика на проекта "Общата селскостопанска политика - двигатил за розвшитието на българските селски райони" ТУК.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.