Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-03-2009

НС ратифицира споразумението за удължаване на действието на САПАРД до края на годината

Парламентът ратифицира Споразумението между България и Комисията по Европейските общности от името на Европейската общност, изменящо Годишното финансово споразумение от 2006 г. по програма САПАРД.

Споразумението беше одобрено на първо и второ четене единодушно със 118 гласа "за", съобщи БНР. С него периодът на валидност на финансовото задължение на Общността към България се удължава и през настоящата година.

Европейската комисия поема задължение да изплати всяка приемлива заявка за плащане, получена не по-късно от 31 декември 2009 г.

Бившият земеделски министър и настоящ депутат от ДПС Нихат Кабил посочи, че през 2005 г. програма САПАРД е паднала жертва на политическа конюнктура. По думите му парламентът е трябвало да даде мандат за договаряне на средствата, а усвояването да стане по-късно, но това не се е случило.

Той добави, че затова страната ни е закъсняла с година и половина и сега се радва, че ЕК удължава програмата. "Бизнесът отказва да ползва европейски средства по програмата "Развитие на селските райони", защото всеки предприемчив български производител мина през програма САПАРД и попадна в капана на безконечните проверки на прокуратурата, на ОЛАФ, изпадна в задължение и осем-девет месеца не получава плащане по проектите," каза още Кабил.

Пламен Моллов /НДСВ/ се съгласи, че има много обезверени бенефициенти, които вече девет месеца не получават средства по програмата. По думите му обаче забавянето на усвояването на средствата не е вина на парламента, а на самата администрация. С

поред Моллов програма САПАРД е била изключително успешна и удължаването на споразумението показва оценката на Брюксел, че отделените за България средства трябва да бъдат усвоени докрай.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.