Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-03-2009

Започна национална обиколка с консултации по ОП „Рибарство”

Експерти на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури започват обиколки из страната, за да консултират на място гражданите за възможностите за кандидатстване по оперативна програма „Рибарство", съобщи farmer.bg. Всяка рибарска община може да усвои 4 милиона лева по програмата, съобщи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов и ръководството на ИАРА при срещи с рибарски сдружения и рибари от Северното и Южното Черноморие. Интересът на хората от сектора беше свързан със статута на рибарските пристанища и устойчивото развитие на рибарските области.

По Оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство" има 4 подадени проекта, които предстои да бъдат разгледани. До дни ще бъдат готови 13 от общо 19-те наредби по мерките, предвидени в програма „Рибарство". Скоро ще е готова и новата интернет страница на Агенцията, която ще съдържа информация, която да подпомогне максимално кандидатстващите по програмата.

Ръководството на Министерството на земеделието и храните работи целенасочено за максималното усвояване на средствата, предназначени за селскостопанския и рибния сектори.

От 1 януари 2008 г. до момента българското селско стопанство е получило 1 милиард и 300 млн. лева, съобщи министър Цветанов. Той припомни, че рибарството и аквакултурите се превръщат в стратегически отрасъл за земеделието на ЕС. Нарастващото потребление на рибни продукти в световен мащаб изисква воденето на адекватна и устойчива политика в сектора, каза още министърът.

Общият размер на средствата по програма „Рибарство" е 106,7 млн.евро. В оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" е заложено модернизирането на 4 рибарски пристанища - Балчик, Варна, Несебър и Созопол, каза пред рибарите главният секретар на ИАРА Джемил Кадиш. Друга от целите на програмата е модернизиране на местата за разтоварване на прясна риба, които до 2013 г. ще бъдат общо 12. Планирано е също и изграждането на 8 лодкостоянки.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.