Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-03-2009

ЕК праща еврочиновниците на практика на село

Европейската комисия обмисля да изпрати своите чиновници в областта на земеделието и развитието на селските райони на задължителен стаж на село, за да се запознаят по-добре с предизвикателствата пред сектора. Програмата "Harvest Experience" е част от няколко предложения, чрез които Комисията иска да опрости и намали административната тежест и разходи  по Общата селскостопанска политика /ОСП/, който "поглъща" 40% от бюджета на общността, припомня EUbusiness.

Очаква се комисар Мариан Фишер Бойл да обяви официално мерките утре, 18 март. В проектодокумента се казва, че от 2010 г. подготвителните програми за служителите на Генералната Дирекция по земеделие и развитие на селските райони ще включват и задължителен стаж във ферма. "По-доброто разбиране на проблемите на сектора ще доведе до политики , които има по-добро приложение в практиката на земеделките стопани и ще доведе до по-високо качество на регулациите", пише в предложението.

Земеделските стопани в Европа често обвиняват Брюксел, че ОСП е твърде сложна и ги претрупва с правила и документация, за да могат да получат право на субсидии.

ЕК от своя страна казва, че полага усилия да опрости законодателното база в областта на земеделието и е поставила цел за намаляване на административните разходи по ОСП с 25% до 2012 г. Все още се обмислят подробности по плана.

За да научите повече за Общата селскостопанска политика /ОСП/  на ЕС и за приложението на Програмата за развитие на селските райони /2007-2013 г./ в България, четете специализираната рубрика на проекта " Общата селскостопанска политика на ЕС  двигател за развитието на бългорските селски райони" на Портал ЕВРОПА.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.