Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-03-2009

Земеделска асоциация обвинява МЗХ в сериозни грешки по управлението на евросубсидиите

Близо 3000 земеделски производители все още не са получили субсидиите си за миналата година заради административни грешки на Министерство на земеделието и храните, заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Ивайло Тодоров, цитиран от farmer.bg.

През миналата година Разплащателната агенция (Държавен фонд "Земеделие") е отрязала автоматично субсидиите на фермери, които през 2007 г. са заявили земеделски земи, които в базата данни се водят пустеещи ниви. При заснемането на имотите преди близо 3 години те са били необработваеми. По-късно през 2007 г. те са обработвали имотите си и са ги заявили като такива.

Разплащателната агенция обаче не извършва проверки по места, а директно реже субсидиите на базата на старата информация, подадена им от земеделското министерство, обясни Ивайло Тодоров.

За случая е информиран министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, който разпорежда грешката да се поправи и средствата да бъдат изплатени. По-късно Европейската комисия обявява, че субсидиите на тези земеделци са изплатени неправомерно, като нарежда да им бъдат удържани при следващата кампания. "Заради грешките и немарливостта на администрацията, някои производители не могат да си получат парите и са изправени пред тежки финансови затруднения", посочи Ивайло Тодоров.

Асоциацията на земеделските производители в България изпрати вчера ново писмо до министър Цветанов и и.д. директор на Разплащателната агенция (фонд "Земеделие") Ализан Яхова, в което предлага няколко варианта за преодоляване на проблема.

Единият е да се изплатят субсидиите за 2008 г. като от тях се удържат сумите за 2007 г. и в зависимост от решението на Европейската комисия удържаните суми да се изплатят допълнително на земеделските производители или сумите да се задържат от фонд "Земеделие" като неправомерно платени.

Вторият вариант е да бъде разкрита специална сметка с бенефициент Държавен фонд "Земеделие", по която всеки от земеделските производители да внесе индивидуално определената според справката „надплатена" му сума за 2007 г., което от своя страна да е условие, при което Разплащателната агенция да му заплати изцяло субсидията за 2008 г.

Предлага се и да бъдат изцяло изплатени субсидиите за 2008 г. и при условие, че се установи, че изплатените от фонд "Земеделие" субсидии за 2007 г. действително няма да бъдат рефинансирани със средства от Европейския съюз, то предвид трайната обвързаност между фонда и земеделските производители на база съществуващата нормативна уредба, Разплащателната агенция винаги ще е в състояние да прихване тези суми от бъдещи дължими от нея плащания на земеделските стопани.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.