Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-03-2009

ЕК докладва прогреса си по намаляване на административната тежест в областта на селското стопанство до 2012 г.

Европейската комисия изрази увереност, че ще постигне своята цел за намаляване на административната тежест, произтичаща от ОСП, с 25 процента до 2012 г. Тази позиция получава подкрепа от публикуваното неотдавна становище по селското стопанство на групата Stoiber, предава Рапид.

В нов доклад са посочени редица мерки, предприети през последните три и половина години, които намаляват бюрократичните бариери пред земеделските производители, предприятията от хранително-вкусовата промишленост и администрацията и обещават намаляване на годишните разходи със стотици милиони евро, което от своя страна ще направи европейското селско стопанство по-конкурентноспособно.

От 2005 г. насам Комисията, следвайки своя план за опростяване на ОСП, отмени стотици остарели актове, проведе реформи за рационализиране на ОСП и подобри законодателните практики и информационните системи. Най-новото споразумение за проверка на състоянието, което ще доведе до значително опростяване на ОСП, се оказа промяна от ключово значение.

Други мерки в графика на Комисията са например възможността за опростяване на правилата на кръстосаното спазване, по-редовни прегледи на законодателството и възможните промени в политиката за качеството на ЕС, в това число и на стандартите за маркетинг и системата на географските указания.

Мариан Фишер Боул, комисар за земеделието и развитието на селските райони, заяви: „ Промените, които направихме, ще намалят също така финансовата тежест за земеделските производители със стотици милиони евро. Във времена на икономически затруднения, това е истински бонус."

Планират се нови обучения за длъжностни лица, включително престой в земеделско стопанство; възможно хармонизиране на правилата на кръстосаното спазване; подобрения на политиката за качеството; по-редовни прегледи на законодателството; обучение за подобряване на стила на формулиране на законодателството с цел последното да бъде по-разбираемо.

Пълен преглед на направените и предстоящи промени в ОСП с цел опростяване на политиката четете ТУК.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.