Парламент / Интерактивно / Видео

  • A+
  • A-
18-03-2009

Видеозапис НА VOXBOX-дискусията "ЕП, евродепутатите и гражданите"

Днес във Voxbox студиото на Европейския парламент в Брюксел се проведе дискусия: „Европейският парламент, евродепутатите и гражданите - оценка на изтичащия мандат, очертаване на предизвикателствата пред следващия".

Дискусията, която е част от инициативата „Сега - взаимодействаме с Европейския парламент", бе излъчвана на живо по Портал Европа.

В навечерието на петдесет и първата годишнина на Европейския парламент, поканихме за разговор Антонио Лопез- Истуриз (Испания) - генерален секретар на Европейската народна партия и Адина Валеан (Румъния), заместник-председателка на групата на Алианса на либералите и демократите в ЕП. В разговора участваха и Вилфрид Руйтен - директор на Европейския център за журналистика (EJC) и Юлия де Клерк-Сахсе - изследовател в Центъра за изследване на европейските политики (CEPS).

Модератори на срещата бяха главният редактор на Портал Европа Огнян Бояджиев и журналистката от Радио България Ива Летникова. Видеото вижте ТУК.

Аудиозапис от дискусията в шест части чуйте ТУК.

Ян Маринус Виерсма не можа да участва в дискусията, но обеща специално участие в инициативата.

Първият въпрос беше какво е основното послание към гражданите за да гласуват през юни:

Според Адина Валеан за съжаление по време на изборите гражданите гледат основно на национално ниво, а не на европейско. „Макар всички ние да искаме най-доброто за гражданите - различните групи имат различни методи за постигането на целите - например в защитата на работниците социалистите искат защита, ние искаме да имат право да избират да работят повече", именно тези общоевропейски проблеми за всички граждани трябва да са в основата на кампанията според нея, като в същото време се откроят и разликите между различните партии..

 


Антонио Лопез заяви: - всички ние - и в България и в Испания имаме един и същ проблем - комуникацията с гражданите. Това води до трудности в разбирането на същността на Европа и води понякога до евроскептицизъм. Благодаря ви, че вече говорим за бъдещите избори, защото ние трябва да върнем ЕС към гражданите. Трябва да говорим с гражданите за нещата които са важни за тях - например в България за енергетиката трябва да се говори.

Депутатите и представителите на медиите и гражданското общество обсъдиха и проблемите с комуникирането на Европа към нейните граждани, въпроса как да стане членството на България и Румъния успешен пример, бъдещия състав на парламента и други теми.

Парламентаристите и експертите се обединиха около тезата, че посланията и дискусиите трябва да са на разбираем език, като в същото време трябва да се търсят нови форми на комуникация и включването на групи, които до сега не гласуват.

В края на разговора Огнян Бояджиев обяви победителя в конкурса „Изборите за Европарламент 2009 - отвъд захарните бучки". Това е британският студент по право Матю Ръшфорд, който ще посети следващо събитие от инициативата във Франция.


Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.