Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-03-2009

ДАНС и прокуратурата проведоха акция за заменките на гори

Служители на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и прокуратурата проведоха акция в Министерството на земеделието и храните, съобщи Дарик. Сигналът е бил подаден от Върховна административна прокуратура. Градският прокурор Николай Кокинов обяви, че има повдигнати обвинения срещу длъжностни лица за нарушения, свързани с незаконни заменки на земи, но няма задържани, тъй като разследването е в начален етап.

Иззети са документи, проверяват се всички входящи и изходящи регистри. Според информация, получена в прокуратурата, престъплението е било извършено чрез антидатиране на документи за заменки. По думите на градския прокурор, става дума за големи масиви от земи в различни райони на страната. Незаконните заменки са били извършвани както през тази, така и през предишни години.

Става въпрос за периода след последните промени в Закона за горите и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Проверява се дали са били извършвани замени със задна дата, след наложената със законодателни промени забрана за такива сделки. "Проверяваме всички случаи. Имаме информация, че евентуално са настъпили някои манипулации в документацията и искаме да установим дали това е така или не", каза прокурор Николай Русинов, цитиран от Mediapool.

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов отказа да коментира акцията. Министърът е в Пловдив, където откри изложението "Винария - 2009".

В края на януари от коалицията "За да остане природа в България" съобщиха, че докато се чака публикуването в Държавен вестник на поправките в Закона за горите, въвеждащи незабавен мораториум върху заменките, ДАГ се е "сетила ударно", че има "изрядни" заявления за такъв вид разпоредителни сделки от 2005, 2006 и 2007 г.

От неправителствената организация заявиха тогава, че председателят на ДАГ Стефан Юруков (БСП) още на 16 януари, когато парламентът окончателно забрани заменките, е започнал да разписва трескаво депозирани заявления за сделките и ще продължи да го прави, докато мораториумът официално не влезе в сила.

Тогава Юруков обясни, че е "длъжен да разписва заповедите, защото има искания от 2005, 2006 и 2007 г., които са изрядни" и се мотивира със средствата, които похарчили инвеститорите за изработване на инвестиционните проекти. Само седмица преди това той бе обещал, че няма да бърза с внесените искания за замени.

В последния си доклад за България Европейската комисия отбеляза, че ще следи отблизо дали се изпълняват ефективно законодателните промени, забраняващи заменките на земи и гори.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.