Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-03-2009

Земеделският министър бави назначаването на шеф на САПАРД

Земеделският министър Валери Цветанов втора седмица не разписва заповедта за назначение на новия зам. изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Георги Желев, който трябваше да поеме и агенция САПАРД, съобщава „Дневник". Въпреки протеста на производителите, които губят милиони левове от забавянето на програмата, в четвъртък Цветанов не обясни причината за поредното блокиране на това назначение до редакционното приключване на броя.

САПАРД беше първата програма, в която Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ разкри злоупотреби с евросредства, а последващите проверки увеличиха обема на доказаните нарушения чрез свързани фирми и фалшиви фактури. Над 500 проекта по САПАРД чакат одобрение, срокът за усвояване на средствата изтича в края на годината.

Георги Желев беше одобрен от управителния съвет на фонда на 9 март, като преди това министърът се беше допитал дори до Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), за да се предотврати евентуален конфликт на интереси при бъдещия шеф на САПАРД. Подобен проблем се появи при предишната кандидатура на бившия съветник на Цветанов Мартин Банков, което предизвика дори критики от Европейската комисия, откъдето напомниха за политическите назначения в българските агенции, опериращи с евросредства. Тогава по изискване на вицепремиера Меглена Плугчиева агроведомството назначи открит конкурс, спечелен от бившия банкер Георги Желев.

Източници от фонда, пожелали анонимност, обясниха, че въпреки предварителното проучване на кандидатите се появил сигнал за конфликт на интереси и при кандидатурата на Желев. Затова той трябвало да подпише декларация. "До момента никой не е искал от мен да подписвам подобна декларация. С готовност ще го направя, защото фирмите, в които съм участвал, са в областта на строителството и никога не са печелили поръчки", обясни Желев пред "Дневник". И допълни, че няма информация защо заповедта за назначението му се бави.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.