Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
22-03-2009

В-к "Знаме" - Пазарджик: За най-чаканата държавна помощ пчеларите кандидатстваха от ден до пладне

Представяме ви публикация на вестник „Знаме” – Пазарджик, посветена на изложението „АГРА-2009” и семинарите на СТРАТЕГМА-Европейски институт”.

Явно само предварително предупредените се вредиха.

Най-дългоочакваната мярка от Националната програма за пчеларство бе отворена миналата сряда. Става въпрос за мярка D “Обновяване на кошери и пчелни семейства”.

Кандидатстването по нея обаче продължи само един работен ден.

Служителите на областните разплащателни агенции в цялата страна започнаха да приемат документите на пчеларите точно в 8 часа, а

в края на работния ден бе обявено, че предвиденото финансиране вече е изчерпано

В някои разплащателни агенции това станало към 14 часа. Пазарджишката обаче не бе сред тях, местните експерти обработваха документи до 17.30 часа.

Въпреки това, разочарованите пчелари бяха много, недоволните - също. Защото традиционно мярка D привлича най-много кандидати. В нашата област имаше и много стопани, които въобще не разбраха за екшъна в сектора през въпросната сряда. Но пък и не съжаляваха.

- И да бяхме чули,

нямаше да успеем за 7-8 часа да се снабдим с всички нужни документи,

да пътуваме до Пазарджик и да чакаме по опашки - категорични са те. - Така поне не си късахме нервите и не си губихме времето.

Отзвукът от скоростното “усвояване” на средствата стигна и до Брюксел. Евродепутатката Петя Ставрева бе меко казано изненадана:

- Това бързане говори, че, въпреки всички шамари, които България получава от Европейския съюз,

част от родната администрация продължава да обслужва нечии интереси

Явно, парите по тази мярка са били предназначени за определени хора. Те, естествено, са били предварително предупредени кога точно ще започне кандидатстването. И са имали достатъчно време, за да си подготвят необходимите документи. Накрая просто са чакали да дойдат точният ден и час, за да ги занесат по разплащателните агенции.

- Ако продължаваме да работим така, българският фермер никога няма да стане конкурентоспособен на европейския - каза в заключение г-жа Ставрева пред наши журналисти в Брюксел.
 
Националната програма за пчеларство тече вече втора поредна година. Целта е с парите по нея да се подобрят производството, търговията и

най-вече качеството на българския мед и пчелни продукти,

за да имат място на общия европейски пазар. Отделно се отпускат средства за равномерното разпределение на пчелните семейства из България.

Три са мерките, по които пчеларите продължават да се борят за държавна помощ тази година. Сред тях е и тази за обновяване на кошерите, за която вече стана дума. Другата е

за борба с вароатозата

(мярка В). По нея се дават пари основно за препарати. А средствата по следващата (мярка С) са предназначени за физико-химичен

анализ на качеството на меда

Пчеларят има право на две проби от партидите. Той сам избира кои точно. Както и дали те да се тестват по всички възможни показатели или само по определени.

Възстановяват се 80 процента от направените разходи. Харчовете обаче трябва да бъдат предварително одобрени от фонда. Само при закупуване на празни кошери процентът е 60.

От тази година стартираха още две мерки - “Техническа помощ за пчеларите и техните сдружения” (мярка А) и “Сътрудничество със специализирани органи за осъществяването на практика на приложените изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти” (мярка Е). Те не касаят пряко пчеларите, а

асоциациите по пчеларство,

които имат разрешение да извършват дейности по селекция и репродукция, научни институти, университети и т. н.

Друг нов момент в програмата е, че по мярката за вароатозата

пчеларските сдружения, съюзи, дружества

и други браншови обединения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, могат да кандидатстват от името на своите членове.

Кандидатстването протича на два етапа. Най-напред се подават заявления за подпомагане, а после - заявления за плащане. В момента са отворени всички мерки, без D. Първото се подава в Разплащателната агенция по постоянен адрес на собственика, а не по местоположението на кошерите, а второто - в Регионалната разплащателна агенция в Пловдив (за пчеларите от нашата област) или в централното управление на Държавен фонд “Земеделие” (за мерките А и Е) . Заявленията за плащане се подават 1 месец след извършването на инвестицията, но не по-късно от 31 август.

- От 1 декември до 31 януари приехме 200 заявления

за подпомагане - обясни експертът от фонд “Земеделие” Бранимир Асенов по време на разяснителен семинар, организиран от агенция “Стратегма” и Европейския комитет. - От 1 март до 15 април очакваме още толкова.

Експерти от Техническия инспекторат в Пловдив проверяват на място дали инвестициите са направени. Преди това има още една проверка, но тя не обхваща всички пчелари, а един на всеки 200 от одобрените кандидати.

- Общите изисквания за кандидатстване не са много. Те трябва да са регистрирани земеделски производители, като регистрацията може да предшества непосредствено кандидатстването. По отделните мерки има и други конкретни условия.

През 2008-а са били подпомогнати 352 пчелари от цялата страна или 60 процента от заявилите, че искат финансиране. Интересът на местните стопани към националната програма тази година е по-голям, показа проверката на “Знаме”.

Пълна информация за програмата може да намерите на сайта на Държавен фонд “Земеделие” или на сайта на земеделското министерство в рубриката “Пчелен мед”. Пътят до рубриката е: “Обща селскостопанска политика” - “Пазарни мерки” - “Режими по сектори” - “Пчелен мед”.

Автор: Мина ГЕОРГИЕВА, в-к "Знаме" - Пазарджик, дата на публикуване: 10 март 2009 г.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.