Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
23-03-2009

Петя Ставрева: Заради забавеното изплащане на субсидиите, фермерите се обръщат директно към Брюксел

„За поредна година министерството на земеделието забавя изплащането на субсидиите за земеделските производители. Чуваме различни оправдания, изречени от различни служители на агроведомството. Фактите обаче говорят, че сега, когото земеделските стопани най-много се нуждаят от средства, пари няма. Поне не за всички", заяви евродепутатът Петя Ставрева /ЕНП-ЕД-БЗНС-НС/ГЕРБ/ на пресконференция в Стара Загора на 21 март 2009 г.

По думите й фермери се обръщат директно до европейските институции, което говори, че нямат никакво доверие на отговорните институции у нас. „През последните няколко месеца получих много писма, адресирани до мен и до Комисията на земеделие на Европарламента, дори до Генерална дирекция „Земеделие" на ЕК, в които земеделски производители с огромно разочарование споделят, че не получават навреме директните плащания. В същото време липсва и адекватен отговор от страна на министерството на земеделието", посочи евродепутатът.

„Чухме различни версии на това какъв процент от фермерите са получили директни плащания. Фактите обаче говорят, че много често дори за терени, които не се проверяват, няма плащания. Резонният въпрос има ли някакъв скрит критерий, който определя кой да получи пари и кой не. Има ли политическа намеса там, защото има такива съмнения от страна на самите производители", каза Ставрева. „Това е поредната демонстрация на провала на управлението на агросектора, белязан от корупция, блокирани средства по програма САПАРД и загуба недоверие", завърши тя.

Евродепутатът посочи, че през май в Брюксел ще се състои дебат за по-бързото изравняване на размера на субсидиите в новите страни-членки, иницииран от чешкото председателство на ЕС.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.