Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-03-2009

Европейските страни одобриха промени в маркирането на виното “розе”

Европейската комисия получи подкрепата на държавите-членки за проект за наредба, която трябва да регулира наново маркирането на вино "розе", съобщи Рапид.

Новото регулиране на енологичните методи, географските обозначения (за произход) и маркирането на вина, ще се гласува от ЕК през следващите месеци и ще влезе в сила на 1 август 2009 г.

Според проектодокумента вината "розе" могат да бъдат произведени или с помощта на традиционни методи, или смесването на червени и бели вина. В момента такова смесване като „трапезно вино" е забранено в ЕС.

В международен план смесването на бели и червени вина е метод, който е позволен от международната винарска служба O.I.V. Така производители от трети страни могат смесват червени и бели вина и да внасят получените вина в ЕС.

Решената през 2007 г. реформа на винарския сектор, чието реализиране Комисията приключи, предвижда в бъдеще енологичните методи за европейски вина да се организират по-засилено според препоръките на O.I.V.

Затова през януари Комисията с подкрепата на страните-членки се изказа в полза на вдигането на забраната за смесването на вина, при което за вина с обозначение на произхода и в бъдеще могат да се използват само традиционните методи.

В бъдеще могат да се използват две нови обозначения на етикетите - обозначение „Традиционно розе", което може да се използва само за вина розе, добити чрез традиционни методи, и обозначение „Произведено чрез смесване розе" за вината, добити при смесване на червени и бели вина.

Производителите, които спазват съответните критерии, могат да използват тези обозначения на доброволен принцип.

Ако някоя страна-членка иска да използва различно от „традиционно розе" обозначение, Комисията е готова по всяко време да обсъди заместването на това обозначение или одобряването на други обозначения.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.