Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
01-04-2009

Ян Захрадил: Мълчаливата голяма коалиция между ЕНП и ПЕС прави политическата среда в ЕП закостеняла

Чешкият евродепутат Ян Захрадил (ЕНП-ЕД, Гражданска демократична партия) участва в поредната онлайн дискусия на Портал Европа по "горещата" тема за Чешкото председателство на ЕС и предстоящите избори за Европейски парламент.

Той заяви, че страната му по-скоро е спечелила от 6- месечното председателство, но с оставката на правителството, "благодарение на усилията на националната опозиция", може да пострада всичко, което е постигнато. Захрадил подчерта особените условия, при което председателството протича и пожела на следващите "по-спокойна обстановка".

Захрадил определи започналата кампания на ЕП за повишаване на избирателната активност като " скъпа и глупава". Според него се наблюдава "ренационализация" в политическо и икономическо отношение, а ЕС твърде много се намесва в националните политики.

Десният евродепутат предпочита в ЕП да има партии по геостратегически интереси, пред трансвропейски политически коалиции по размер. Според него избирателите гласуват на евроизбори по-скоро заради национални въпроси. "Всичко е твърде объркано, твърде далече от хората и неразбираемо. Докато това не се промени, няма начин ЕС да стане по-популярен. Смятам, че което и да политическо послание може да бъде предадено по-ефективно от националните партии, защото хората по-лесно се свързват с тях."

Захрадил очаква, особено в Чехия, активността да не е висока.

Подробно резюме на онлайн дискусията четете в рубриката "Анализи" на иновативния сайт на инициативата "Сега-взаимодействаме с Европейския парламент ". Пълният текст на дискусията можете да намерите в "Интерактивно" на английски език.

 


Серията онлайн дискусии с представители на Европейския парламент са част от кампанията „Сега-взаимодействаме с Европейския парламент!", съфинансирана от ЕП.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.