Парламент / Анализи

  • A+
  • A-
01-04-2009

Ян Захрадил: Големите играчи искат да покажат, че малките страни не могат да водят ЕС ефективно

Чешкият евродепутат Ян Захрадил (ЕНП-ЕД, Гражданска демократична партия) е поредният събеседник в онлайн дискусиите на Портал Европа. Той разговаря с интернет потребителите по "горещата" тема за Чешкото председателство на ЕС и предстоящите избори за Европейски парламент.

Потребители на Портал Европа от няколко европейски държави зададоха на евродепутата актуални въпроси, свързани със сложната политическа обстановка, в която чешкото председателство се развива, възможните структурни промени в ЕП след изборите през юни, Лисабонския договор и европейските приоритети.

На въпрос защо чешкото председателство се е оказало подложено на толкова "сериозни критики", Захрадил заяви, че то е било въвлечено по-скоро в политически игри. "Това по-точно се случи, заради напрежението от някои големи играчи, например Франция, която противопостави своето председателство, за да покаже, че малките държави не са способни да водят ЕС ефективно", поясни той.

"Чешкото председателство протича при особени обстоятелства: газова криза, забавяне на икономическото развитие, падането на собственото ни правителство, кампания за нов ЕП. Надявам се следващите /председателства - б.р./ да случат на по-добра атмосфера". Според евродепутата страната му по-скоро е спечелила от 6- месечното председателство, но с оставката на правителството, " благодарение на усилията на националната опозиция", може да пострада всичко, което е постигнала.

Захрадил отговори на серия въпроси, свързани със ситуацията в ЕП, ефективността на работа на парламента, очакванията му за предстоящите избори. Той обясни, че се определя като "еврореалист" и откакто е влязъл в ЕП, е "изгубил илюзиите си".

Въпреки това смята да се кандидатира за нов мандат през юни с мотивацията представителите на Гражданската демократична партия на Чехия и британските консерватори, които смятат дза напунат ЕНП, да съставят нова парламентарна група в ЕП.

"Много съм любопитен как ще изглежда следващият парламент. Той заслужава "малко разтърсване", каза чешкият десен евродепутат. "Целият бизнес в ЕП се върти от двете големи групи - ЕНП и ПЕС, а това не е здравословно", поясни той.

В рецептата си за "здравословен Европейски парламент" той препоръча ЕП да се отърве от ненужни дейности, по-добре да изпълнява сегашните си правомощия и да "изостави концепцията за т.нар. мълчалива голяма коалиция между ЕНП и ПЕС, които правят политическата среда в ЕП закостеняла.

Той предпочита да има партии по геостратегически интереси, пред европейски политически коалиции по размер. Според него избирателите гласуват на евроизбори по-скоро заради национални въпроси. Той очаква, особено в Чехия, активността да не  е висока.

Захрадил смята, че енергийната сигурност и диверсификация на доставките на енергийни източници са най-важните приоритети на ЕС. Според него с политиката си спрямо Западните Балкани ЕС тласка Сърбия в ръцете на Русия.

По отношение на връзките на Брюксел и Москва, евродепутатът каза, че тъй като много държави "играят" самостоятелно с Русия, силните евроатлантически връзки за необходими за контрабаланс.

Захрадил определи започналата кампания на ЕП за повишаване на избирателната активност като " скъпа и глупава". Според него се наблюдава "ренационализация" в политическо и икономическо отношение, а ЕС твърде много се намесва в националните политики.

"Всичко е твърде объркано, твърде далече от хората и неразбираемо. Докато това не се промени, няма начин ЕС да стане по-популярен сред гражданите. Смятам, че което и да политическо послание може да бъде предадено по-ефективно от националните партии, защото хората по-лесно се свързват с тях." Според нето е необходима промяна в същността на ЕС, а не  с пропаганда.

Кратка резюме на онлайн дискусията четете в рубриката "Анализи" на Портал ЕВРОПА. Пълният текст на дискусията можете да намерите в рубриката Интерактивно на английски език в иновативния сайт на кампанията "Сега-взаимодействаме с Европейския парламент!".

 


Серията онлайн дискусии с представители на Европейския парламент са част от кампанията „Сега-взаимодействаме с Европейския парламент!" , съфинансирана от ЕП.


Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.