Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-04-2009

МЗХ:Няма нито едно одобрено проектно предложение по Оперативна програма „Рибарство” 2007 – 2013 г.

Няма нито едно одобрено проектно предложение по Оперативна програма „Рибарство и аквакултури" 2007 - 2013 г., стана ясно на семинар на земеделското министерство в Боровец.

В момента са отворени 3 от общо 19 мерки на програмата. Две от отворените мерки са инвестиционни, а една за техническа помощ.

Стойността на програмата възлиза на близо 107 млн. евро до 2013 г., като 75% от финансирането се предоставя от Европейския фонд за рибарство, припомня farmer.bg.

Едва шест са подадените проектни предложения по приоритетна ос 2, мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурите". От тях няма нито един одобрен проект.

Вече е обнародвана наредбата за инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки.

По приоритетна Ос 3 общо са заложени около 27 млн. евро. С проекти могат да кандидатстват общините по Черноморието.

Ако седемте млн. евро, предвидени по програмата за 2007 г., не бъдат усвоени, за което има риск, Управляващият орган ще поиска удължаване на срока за тяхното усвояване с една година. Дали това ще бъде направено като стъпка, ще стане ясно в края на тази година, защото до 2009 г. е крайният срок за тяхното оползотворяване.

Предприети са стъпки за създаване на гаранционен фонд с държавни средства, който да бъде използван от рибарите. Целта е да се избегне тегленето на кредити от банките, което е силно ограничено в условията на финансова криза.

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури отчете, че няма достатъчно интерес от страна на рибарите. ИАРА обясни, че е организирала редица информационни дни и чака резултата от тях.

 

 

 

 

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.