Europe Direct / Директно от...

  • A+
  • A-
27-03-2008

ОНЛАЙН–ДИСКУСИЯ С МИНИСТЪРА ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ВЪПРОСИ ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА 27 МАРТ, ЧЕТВЪРТЪК, 10.00 – 11.20 ЧАСА

Тук публикуваме пълния текст на интернет-дискусията, както е проведена в реално време.

 

(10:00:59)(Anq): Добър ден! Г-жо Грънчарова, как ще се отрази напрежението около МВР в предстоящия мониторингов доклад на ЕК за България?

(10:01:13) Портал_ЕВРОПА: Добре дошли на първата онлайн-дискусия на министъра по европейските въпроси на Република България г-жа Гергана Грънчарова. Дискусията е част от инициативата ни "Говори с Европа".

(10:02:12) Портал_ЕВРОПА: Уважаема госпожо Грънчарова, предлагам ви след като отговорите на първия поставен въпрос, да продължим с въпросите, дошли на редакционната ни поща.

(10:03:39)(chiche): Има ли чат или няма?

(10:04:22) Портал_ЕВРОПА: Драги приятели, дискусията ни с министър Грънчарова ще започне всеки момент.

(10:05:27)(snejana): Добре е редакционната поща да я оставите за после. Сега тук има живи хора, които чакат отговор на въпросите си!

(10:06:58) Г_Грънчарова: Добър ден. Вече съм на линия и в настроение да отговарям на всички въпроси, които имате към мен.

(10:07:27) Портал_ЕВРОПА: Може би да започнем с първия поставен въпрос?

(10:07:47) Г_Грънчарова: Да

(10:08:12) Портал_ЕВРОПА: Аня попита - Г-жо Грънчарова, как ще се отрази напрежението около МВР в предстоящия мониторингов доклад на ЕК за България?

(10:09:07)(chiche): Добър ден г-жо министър, искам да Ви питам дали имате идея кога ще има развитие по темата със спряното финансиране по ФАР, ИСПА И САПАРД?

(10:09:48) Портал_ЕВРОПА: Нека да изчакваме първо да бъде отговорено на зададените въпроси, а след това да поставяме нови :)

(10:10:50)(chiche): Нека да бъде отговорено тогава....

(10:11:58)(румен): Г-жо Грънчарова, аз съм член на НДСВ от самото основаване и съм активен в нейните мероприятия. Работя в БАН и СУ. Какво е отношението на НДСВ и държавата относно науката и висшето образование? Ще спази ли БГ договореностите по Лисабонската стратегия? Не смятате ли, че твърде малко се прави да се стимулират младите учени?

(10:12:11)(ianch): Дано отговорите да се появят, преди да ни е сполетял новият ледников период...

(10:12:27)(chiche): Госпожо Грънчарова, тук ли сте?

(10:12:36) Г_Грънчарова: Аня, не ми харесва това, което се случва. Не ми харесва как генерали дни наред по медиите се обясняват кой какво направил, не направил, кой кого снимал. Не ми харесва, че това се случва няколко месеца преди доклада на ЕК. Правителството не би трябвало да има колебание да стигне до край, на базата обаче на факти и достоверна информация, а не на политически спекулации. Недопустимо е изнасянето на специализирана информация от институциите за сигурност.

(10:14:19)(shadow): Г-жо Грънчарова, спомняте ли си случая Чарани, когато се оказа, че вашия лидер, тогава министър-председател летял безплатно, осен това „забравил” да го декларира? Това дали е достойно поведение за една публична личност, камо-ли за кандидат за председател на Европейския Съвет?

(10:15:13) Г_Грънчарова: спряното финансиране е различно по трите предприсъединителни програми. По ФАР трябва да се изпратят отговори и да се предприемат корективни действия със срок до 31 март. Ако всичко е перфектно, в края на април можем да очакваме добри новини.

(10:15:54)(chiche): Благодаря Ви.

(10:16:07) Г_Грънчарова: По САПАРД - проблемът е различен и изисква ясни доказателства, че определени криминални нарушения не се превръщат в системен проблем. САПАРД качи в интернет всички бенефициенти. Това е добре, трябваше да се случи по-рано

(10:16:15)(ka_petrov): Уважаеме г-жа Грънчарова,

(10:17:24)(ka_petrov): радвам се, че има поне един от т.н. родни политици, който да участва в пряка дискусия с хората.

(10:18:02) Г_Грънчарова: На въпроса на Румен - за първи път в България има възможност да се прави нещо за младите учени и аз съм фен на младите учени! Някак си не мога да приема, че в БАН мнозинството от членовете на УС на хора над 70-годишна възраст. За жалост България все още отделя малка част от бюджета за научни изследвания, на фона на амбициите на Лисабонската стратегия. Частното партньорство ще е ключово в създаването на култура...

(10:18:50) Г_Грънчарова: Шедоу - на твоя въпрос: Излез от сянката си и да се опитаме да разсъждаваме извън шаблоните на медийните заглавия от минали моменти.

(10:19:06) Г_Грънчарова: Очаквам още въпроси!

(10:19:12)(Anq): Най-големият проблем със САПАРД е, че очевидно има доста нарушители, нарушения и корупционни условия, но както ние в България, така и в Брюксел очакваме присъди, а такива няма. Кога според вас София ще покаже напредък по този въпрос и в какви форми?

(10:19:28)(chiche): Като стана въпрос за ИСПА, според Вас концесионният договор за автомагистрала Тракия ще издържи ли проверката на ЕК?

(10:19:54)(shadow): по повод парите от ФАР и т.н., май вече едната дата(17 март) мина:) Дали нещо направихте до нея или ще има да почакаме

(10:20:07) Г_Грънчарова: Аня - следете развитието на обвинението срещу бившия шеф на Фонд "Земеделие" - аз лично го наблюдавам с огромен интерес.

(10:20:29) Г_Грънчарова: Chiche - надявам се да издържи проверка на ЕК.

(10:20:41) Портал_ЕВРОПА: Вече бе споменато името на г-н Сакскобургготски. Много наши читатели се интересуват от изявлението ви, че кандидатурата му за председател на ЕС е била неформално обсъждана от европейски лидери

(10:20:43)(chiche): :)

(10:20:50)(shadow): за вашия цар вярно е, че нащата са сенчести, но документите могат да се четат, нали?

(10:21:11)(Anq): И аз наблюдавам, но с тревога,защото има толкова много сигнали, които засягат и други освен Асен Друмев. Имаше един арест - на Красимир Николов...

(10:22:03)(chiche): Надеждата крепи човека, а и правителството:)

(10:23:29) Г_Грънчарова: Надявам се да правите разлика между неформално и формално обсъждане. Не мога да се примиря с липсата на самочувствие, че българин може да оглави ЕС, да оглави НАТО, да застане начело на Съда в Люксембург, ЕЦБ, ОЛАФ... Като че ли винаги сме се чувствали комфортно в тесните пространства, в разсъжденията за миналото, не за бъдещето. Кандидатурите за председател и за външен министър на ЕС не се обсъждат в никакви формати - в момента акцентът пада върху ратификацията на Лисабонския договор във всички държави-членки. Но тази дискусия предстои, тя ще бъде много трудно и много важна - за ЕС. Моето разбиране е, че е добре България да участва в нея.

(10:24:01)(snejana): Ясно е че се търси слаба фигура, никой не иска новия ЕС да е силна институция, която да наруши баланса

(10:24:21)(ka_petrov): Въпросите, които искам да поставя на вашето внимание, касаят работата на администрацията като цяло. първият е Считате ли Вие, като Евро министър, че родната администрация отговаря на европейските норми?

(10:24:26) Портал_ЕВРОПА: Къде точно, между кого и кого, в какъв контекст е обсъждано Симеон Сакскобургготски като евентуален председател на Европейския съвет?

(10:24:39) Г_Грънчарова: Вече отговорих на този въпрос.

(10:25:42)(Joy): Предвиждат ли се механизми за защита на правата на екипи, които кандидатстват по европейски програми, управлявани от български министерства?

(10:25:44) Портал_ЕВРОПА: Лисабонският договор вече бе ратифициран в България и вече получихме поздравления за това. Вие удовлетворена ли сте от обема на дискусиите и обществената информираност?

(10:25:52)(shadow): колкото до ника, след като министрите си имат(дори служебно), защо и гражданите да не използват:)(собствени)Надявам се, че вие нямате служебен НИК:)

(10:25:53)(chiche): Откога "Гостенина от Мадрид" стана българин?

(10:26:11)(Joy): Имам неприятен опит със спечелен проект - два месеца и половина забавиха информацията.

(10:26:16)(румен): Благодаря Ви за отговора. Все пак НДСВ е в управлението и министъра на МОН е от НДСВ. От друга страна, НДСВ носи позтивите и пасивите от управлението, а аз в качеството си на член на НДСВ трябва да защитавам политиката на партията. Има ли НДСВ стратегия за развитие на науката и образованието в БГ? Огласена ли е? Какво се прави по този въпрос? Последно ще Ви помоля от все сърце, направете така, че младите учени да не бъдат много зависими от техните ръководители, тъй като има случаи на психически тормоз. В момента, в който млад учен почва да печели проекти, да публикува, да работи, тогава почва преследване от страна на неговите шефове. В момента съм това положение. И много Ви моля предложете на ПГ на НДСВ промяна на чл. 85 от закона за БАН, който визира преминаването от 2-ра степен в 1-ва степен, т.е. да се добави текст: или когато има основание за преминаването във 2-ра степен. В момента се иска 3 г. да чакаш за да те повишат, въпреки че имаш публикации, книга издадена, проекти спечелени, специализации в чужбина. Просто не е

(10:26:58) Г_Грънчарова: На Ка-Петров: Не трябва да си евроминистър, за да имаш по-висока претенция към родната администрация. Смятам обаче, че тя е мотивирана да се усъвършенства. В контекста на хармонизацията на българското законодателство с европейското свършихме чудеса - от 22ро, вече сме на 2ро място в ЕС.

(10:27:20)(chiche): Румене, НДСВ умря, смени си членството

(10:27:34)(blag009): Гледам нещо се зачесали Симеон. Някой може ли да си отговори ЗАЩО българите все пак гласуваха за него?

(10:27:36) Портал_ЕВРОПА: Антон Захариев от Пловдив пита - България ще има ли свой комисар в следващата Европейска комисия?

(10:27:40) Г_Грънчарова: Въпроса за Лисабонския договор - Искам още дискусии! Участвах във всички организирани до момента дебати, онзи ден бях във Варна на дискусия по Договора. Задават се много и интересни питания, което и за мен е предизвикателство да намирам все повече аргументи и факти в обясняването на съдържанието му. Този дебат е шанс за българите да се почувстваме част от процес, който се случва на цялата територия на ЕС, за първи път при това.

(10:28:21)(румен): не е адекватен. И друго, да се въведе текст, според когото, ако до 5 г. научен кадър от ВУЗ или БАН не премине в степен или звание(т.е. да направи дисертабилен труд), да понижаван в съответната степен или звание. Такова е положението в Полша.

(10:28:32) Г_Грънчарова: РУМЕНЕ - има европейска стратегия, за каква партийна стратегия да говорим?!

(10:28:36)(blag009): Г-жо Грънчарова зададох няколко въпроса , ще Ви ги напиша пак

(10:28:40)(dgeorgiev): Какво очаквате да се промени у нас след визитата на г-н Барозу?

(10:28:41) Редактор:(blag009)и(румен)Предлагам да ограничим чисто партийните въпроси

(10:29:01)(румен): Г-жо Грънчарова, има европейска стратегия, но БГ трудно я изпълнява.

(10:29:07) Г_Грънчарова: НА АНТОН ЗАХАРИЕВ - В следващия състав на Европейската комисия – 2009-2014-та – България ще има свой комисар. Едва в по-следващата ЕК броят на комисарите ще бъде редуцира до 2/3 от броя на страните-членки. Възможно е и в нея да има българин. По-същественото е тогава комисарите да бъдат добри професионалисти, политици-реформатори и почтени хора. Защото ще водят политики в полза на хора, права и развитие, а не в полза на отделно взети държави.

(10:29:31)(Anq): Г-жо Грънчарова, вие сте фин млад човек и политик с безукорна репутация, но не може да се каже същото за лидера на вашата партия НДСВ. Не бива да се "вдигат" такива кандидатури - Сакскобургготски "затвори" малките реактори на АЕЦ "Козлодуй", толерира скандалната концесия за автомагистрала Тракия, опитваше се да лансира един също така скандален проект - за прескъпа детска болница в София... На фона на спряганите за претенденти за президентския пост на ЕС Тони Блеър и Барозу звучи някак несериозно да предлагаме тъкмо политик с укоримо поведение като председателя на НДСВ.

(10:30:00)(румен): Редакторе, моите уважения, но мисля, че министърът може да направи предложения именно в рамките на партията, от която е.

(10:30:18)(Joy): Питам отново - предвижда ли се механизъм за защите на кандидатстващите по проекти?

(10:30:28)(kpacu): Госпожо Грънчарова, бих искала да Ви задам един въпрос относно връзката между консултантски фирми(предлагащи услуги - управление на проекти) и представители на оценяващите комисии.Как според Вас трябва да се избегне възможността за преразпределение на средства между предварително свързани лица?

(10:30:45)(румен): За жалост нямам достъп до министрите и депутатите от моята партия, а тук имам възможност

(10:31:32)(румен): Редакторе, аз се опитвам да предлагам прагматични неща относно съществени проблеми, а не фолклорни разговори

(10:31:34)(blag009): от Благовест Илиев - blag009

1.Колко е год.такса за членството . Кои са факторите които я определят.

2. Къде отиват парите спрени по различни програми. Те за период от една година ли са или, до тяхното пълно изчерпване?

3.Какъв е механизма да изискваме пари по дадена програма.

4.Мотото на Европа е "Различията ни събират". Относно местните породи като Дребно искърско говедо, черноглава плевенска овца и т.н.има ли постоянен фонд който да отпуска средства за тяхното отглеждане, въпреки някои санкции наложени от страна та ЕС.

5. Все пак какъв процент от самата отпусната сума е за административни и бюрократични разходи .И при какъв процент под формата на "административни" услуги се говори за корупция.

6. Парите от глобите -примерно ако ни глобят 300 млн.евро заради Кремиковци , къде отиват и защо тия пари не се върнат под формата на проект за изпълнение за подобряването на Кремиковци.

7. При драстични случаи във връзка с положението на сираците и хората с неравностойно положение , можели някоя от комисиите на

(10:31:50)(chiche): ехеееее

(10:31:54)(Joy): И не смятате ли, че е по-ефикасно да кандидатстваме направо в ЕК?

(10:32:12)(shadow): г-жо Грънчарова, 17 март беше първата дата в писмото от ЕК, на която трябваше да бъдат докладвани предприетите мерки от БГ - дали направихте нещо по този въпрос?

(10:32:43)(Joy): 8o

(10:33:05) Портал_ЕВРОПА: Г-жо Грънчарова, може би да започнете с отговор на въпроса на Джой?

(10:33:23)(Anq): И аз очаквам отговора на въпроса на Shadow.

(10:33:53)(chiche): нека да сме 3-ма

(10:34:17) Г_Грънчарова: Започвам да отговарям на седемте въпроса – годишната вноска на България в бюджета на ЕС е 620 милиона лева и се изчислява като процент от БВП. Всяка година тя подлежи на преизчисление поради динамиката в БВП.

(10:34:58) Г_Грънчарова: Втория въпрос - спирането е само временно, аз лично работя за това, да си ги получим.

(10:35:20) Г_Грънчарова: Третия въпрос - не разбирам какво имате предвид.

(10:36:15)(blag009): Въпроса е може ли България да изисква да и се отпуснат пари по дадена програма извън приетие за годината

(10:36:18) Г_Грънчарова: Глобите са перо от бюджета на ЕС.

(10:38:17)(blag009): По точка 4. имам впредви че имаме уникални породи които не отговарят по европейските стандарти, относно начина на тяхното отглеждане и други изисквания

(10:38:40) Г_Грънчарова: По отношение на въпроса на Shadow - за датата 17 март: на тази дата зам.-министърът на финансите Димитър Ивановски беше на технически консултации в Брюксел. А на 13 март Министерството на финансите е изпратило предварителна информация по зададените въпроси от Брюксел.

(10:38:48) Портал_ЕВРОПА: Joy попита - Предвиждат ли се механизми за защита на правата на екипи, които кандидатстват по европейски програми, управлявани от български министерства?

(10:39:09)(Joy): благодаря, Портал Европа!

(10:39:12)(dgeorgiev): това е изключително важно:)

(10:39:24)(Joy): :-(

(10:39:39) admin: :warning:

(10:40:19)(АнРа): :help:

(10:40:35)(chiche): :favorite:

(10:40:39) Портал_ЕВРОПА: читатели питат - Смятате ли, че в доклада на ЕК през юни ще има критики заради ФАР, САПАРД и ИСПА? Имало ли е ново европисмо лично до Станишев, че не сме отговорили на предишните конкретни питания за управлението на предприсъединителните фондове?

(10:41:24)(Joy): Пояснявам - има фиксирани дати за депозиране на проекти и никакви срокове за изнасяне на резултатите, а изискванията за стартиране на процедура за договори са абсурдни. Изискват се нотариални заверки за съществуването на стари на бюджетни предприятия, например.

(10:41:57) Г_Грънчарова: Преди юнския доклад за мен ще е много важно да четем добре това, което председателят на ЕК Барозо ще направи като послание по време на посещението си у нас. Убедена съм, че няма как да не засегне и въпроса за европейските средства.

(10:42:00)(румен): Може ли малко повече за лобирането за български проекти в ЕС? Как става, достижения, има ли лобистика и т.н.

(10:42:04)(Joy): извинете за едното излишно "на"

(10:42:26) Портал_ЕВРОПА: Атанас Макавеев, електронен вестник ЕКСПРЕС.БГ - По време на срещата Ви с генералния директор на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер заедно с министъра на финансите Пламен Орешарски, сте обсъдили борбата с измамите и корупцията. Казвате, че сте изпратили "силен политически сигнал" на ОЛАФ. Какви мерки ще предприеме българското правителство, за да се справи успешно с проблема?

(10:43:03)(shadow): май въпросите все се въртят около едни пари, г-жо Грънчарова, защо не разсеете заблудата, че това са пари, които ще е раздават на калпак "Вземи своите пари", "Европейските пари не са кабинетен мит"??? вие предполагам, добре знаете, че тези пари са предназначени "не за усвояване", а за постигане на цели, моля хвърлете камък в блатото

(10:43:24) Г_Грънчарова: НА JOY - Току-що идвам от МДААР и съм окуражена от прозрачната и ясна процедура по ОПАК, включително по определянето на конкретни дати, публично отваряне на офертите, определяне на състава на комисиите чрез жребий - защо да не приложим този пример по всички оперативни програми...

(10:44:12)(Joy): Благодаря за отговора, но не е в моите правомощия да приложа примера. Въпросът ми е - какво ще бъде направено?

(10:46:05) Г_Грънчарова: За ОЛАФ - за мен срещата с директора на ОЛАФ беше изключително съдържателна. Смятам, че би било много важно г-н Брюнер да направи посещение в България и да проведе среща на най-високо политическо ниво. Доколкото ми е известно, такава покана вече отправена от българския министър-председател. Непосредствено след това ще се стартират конкретни мерки. Част от тях са свързани с позиционирането на АФКОС - звеното, което пряко контактува с ОЛАФ. През 2003 г., незнайно защо, то е разположено в структурата на МВР. Далеч повече са аргументите в полза на негово присъствие в Министерството на финансите или в ДАНС. Това е решение, което предстои.

(10:46:56)(blag009): Извинявайте г-жо Грънчарова но въпрос №7 не съм го дописал до край .

(10:47:01) Портал_ЕВРОПА: Г-жо Грънчарова, можете ли да дадете малко допълнителна информация за визитата на господин Барозу?

(10:47:01)(dgeorgiev): Госпожо Грънчарова, казвате, че трябва да внимаваме какво ще бъде посланието на Г-н Барозу. Какво очаква правителството?

(10:47:50) Г_Грънчарова: SHADOW - С удоволствие ще хвърля камък в блатото, както съм го правила винаги досега. Това са състезателни пари и резултатът от тяхното усвояване е също толкова важен, колкото и прозрачната процедура за избиране на изпълнител.

(10:47:54)(blag009): Извинявайте г-жо Грънчарова но въпрос №7 не съм го дописал до край .7. При драстични случаи във връзка с положението на сираците и хората с неравностойно положение , можели някоя от комисиите на ЕС да се само сезира и да предложи и осъществи някои проекти по въпроса.

(10:48:50)(shadow): 10х, моля този отговор да го сложите и в критериите за оценяване - аз май имах друго предвид..., но що така казвате добре :)

(10:49:02)(chiche): Г-жо министър, България ще последва ли Чехия за безвизов режим със САЩ или ще спазваме общи европейски стандарти?

(10:49:25) Г_Грънчарова: Д. Георгиев - относно вашия въпрос, свързан с председателя на ЕК и визитата му у нас. Ще ми се да коментирам резултати, а не очаквания...

(10:50:12)(Joy): Ако ми позволите още един въпрос - Какво се прави за привеждане на българското законодателство към европейското по въпроса за адекватното заплащане по спечелени проекти на ЕК. Например в бюджетното ми предприятие отказват да ми изплащат одобрените в проект дневни, защото са "европейски", а не 20 лева, както е прието тук. И това е най-малкият проблем.

(10:50:30) Портал_ЕВРОПА: Остават още десет минути до края на дискусията. Г-жо министър, ако е възможно може би да я продължим още малко? имайки предвид интересните въпроси.

(10:50:50) Г_Грънчарова: За сираците - вече видяхме как се самосезира ЕП, както и националните парламенти в някои от държавите-членки по случая Могилино. ЕС е общо пространство, проблемите в държавите-членки придобиват много бързо трансграничен характер. Привърженик съм на идеята да се търсят общи стандарти в отношението към хората с увреждания, всеки десети в ЕС е от тях.

(10:51:31)(dgeorgiev): Товагава ще Ви потърся за коментар още в понеделник.

(10:51:35)(dgeorgiev): :)

(10:51:49)(blag009): Г-жо когато тия камъни станат колкото Вазовата "Грамада" и резултата е нулев. Не нулев отрицателен, защото ще си плащаме всяка година по 300 млн. евро и тъйкато не отговаряме по западните стандарти, и ще "бъдеме горди и честите" че сме членове на ЕС !!!! Все пак не може ЕС да ни смени правителството нали ????:)

(10:51:50) Г_Грънчарова: Chiche - ако следите дискусията, ЕС избра паралелен подход, общностна интервенция плюс двустранни разговори между държавите-членки и САЩ по отношение на безвизовия режим. България ще използва максимално и двата подхода.

(10:51:57)(Kfstadin): о-ясно регламентирано сътрудничеството межд, страните"

(10:53:03)(chiche): Благодаря

(10:53:06)(dgeorgiev): Вчера в ЕП за пореден път стана дума за държавите "солисти" в ЕС. Смятате ли, че България се причислява към тях?

(10:53:19) Г_Грънчарова: JOY - по въпроса за спечелените проекти на ЕК, препоръчвам да се обърнете към новооткрития информационен център на Europe Direct в София.

(10:53:48)(Joy): Благодаря

(10:54:19) Портал_ЕВРОПА: Г-жо Грънчарова, наши читатели питат как се възприе оставката на зам-министър Чаушев в Европа и дали това не уронва престижа на БЪлгария

(10:54:37) Г_Грънчарова: Може да продължим дискусията още 15 минути - надявам се да мога да отговоря на въпросите, дошли предварително от ваши читатели

(10:54:43)(chiche): според мен те няма да знаят, по-добре се обърни към Министерство на Финансите и CFCU

(10:55:09) Г_Грънчарова: Относно Чаушев - Европа не е наш морален надзорник. Няма нужда да ходим далече, за да определяме кое в политиката е престижно и кое не.

(10:55:48) Портал_ЕВРОПА: Освен това имаме запитвания за това какво прави България по въпроса с глобалното затопляне, както и за позицията ни за Косово. добре ли е, че не бяхме сред първите или последните, признали, отцепилата се провинция

(10:55:50)(blag009): Г-жо Вие казвата , че "Ще коментирате резултана не очакванията" Дай боже да "несме оперативно интересни лица" на ЕС !!!!

(10:56:14)(Joy):(chiche)В Мин. Фин. не знаеха, ако репликата бе към мен :-(

(10:56:23)(румен): Ехееееее, ние оправихме държавата, та ще оправяме глобалното притопляне

(10:56:55) Г_Грънчарова: На въпроса за глобалното затопляне - България има ангажименти, както всички страни-членки в борбата с климатичните промени. До 2020-та трябва да намалим вредните емисии с определен процент. Трябва да подчертая, че по изискванията на протокола от Киото стоим много добре, но то е и защото икономиката ни не работи при максимално натоварени мощности. България има ангажимент до 2020-та да увеличи дела на възобновяемите източници до 16% и на биогоривата в транспорта до 10%. Промените на климата не са просто в преливането и изчезването на сезоните, наистина са сериозни като последствия – недостиг на вода, намаляване на плодородната земя, оттам намаляването на хранителните запаси, наводнения и суши. Наблюдатели вече говорят вече дори за милиони “екологични емигранти” до 2020 година, като климатичните промени ще бъдат основен стимул за това. (10:58:38) Г_Грънчарова: Продължавам своя отговор за глобалното затопляне: Европа е идентифицирала това като основен проблем, ще участваме на всички етапи на търсене и намиране на решение и ще поемем отговорност при изпълнението на тези решения с ясното съзнание от какво са продиктувани и какво целят.


(10:57:11)(chiche): Към теб беше.. тогава Europe Direct i Solvit

(10:57:57)(АнРа): Г-жо Грънчарова, в кои други страни са спирани пари по програми? И защо?

(10:58:35)(Joy):(chiche)Тук въпросът е няколко министерства да седнат и да приемат определени правила. Отказаха ни съдействие като медиатори...


(10:58:39)(blag009): Видях реакцията на нашите ОТГОВОРНИ правителствени глави. Това(за сираците) е една ЗЛОСТНА КАМПАНИЯ НА ЗАПАДА!!!

(10:59:04)(юлиана): Г-жо Грънчарова, Какви са конкретните измерения на българската политика за подкрепа на разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани?И каква е точната позиция на България по отношение членството на Турция в ЕС?

(10:59:07)(румен): Може ли малко повече за отношенията на България с Македония, както и визията на България за защита на българите в Западните Балкани.

(10:59:41) Г_Грънчарова: На АнРа - Временно спиране на парите по предприсъединителните фондове е налагано на Унгария и Словения през 2005-та и 2006-та, за кратко миналата година парите по фондовете в Чехия бяха спрени, Холандия е връщала над 300 милиона по социални проекти, през 2005-та Гърция трябваше да върне над 500 милиона за неправилно разпределение на средства по проекти за пътната инфраструктура. Казвам това, за да Ви убедя, че ЕС не се “тренира” върху нас. Правилата са железни и са за всички.

(11:00:06)(topalova): Г-жо Грънчарова, как се отразява скандалът в МВР на имиджа на България в Европейския съюз?

(11:00:06)(chiche):(Joy)qsno

(11:00:21)(shadow): май забравихте моя въпрос за това какво направихте на 17 март във връзка с писмото на ЕК

(11:00:29)(Joy): Госпожо Грънчарова, съсипването на нашата природа чрез диво строителство никак не помага за изпълнението на ангажиментите ни, свързани с глобалното затопляне. Има ли конкретни виждания в тази насока - като част от този проект?

(11:00:31) Г_Грънчарова: Joy, Chiche - ако мога да съм Ви полезна, съм готова на контакт с Вас след приключване на чата

(11:01:10) admin: За природата бих искал да чуя мнение и аз.

(11:01:22)(Joy): Благодаря госпожо. Как можем да установим директна връзка?

(11:01:26)(topalova): Да очакваме ли предпазни клази по глава вътрешен ред в доклада през юни

(11:01:51)(румен): Какви са шансовете на Н.В. Царя да стане шеф на ЕС?

(11:02:10) Портал_ЕВРОПА: @Топалова - на този въпрос бе отговорено в самото начало на дискусията

(11:02:19)(chiche): Благодаря Ви, как може да установим контакт?

(11:03:24) Г_Грънчарова: Разширяването, Западните Балкани, Турция - те са част от едно цяло, а именно стабилизиране на целия регион, към който принадлежим. Спомням си, че още през 2003 и 2004 сключихме споразумения за сътрудничество в европейската интеграция с всички страни от региона. Повечето от тези споразумения са изпълнени с реално съдържание - имаме български експерти, екипи, непрекъснати консултации с нашите съседи. Турция - голяма тема, натоварена с толкова предразсъдъци. Аз лично вярвам, че българският интерес е в реформирана Турция на една ръка разстояние. Ако най-силната мотивация за това са преговорите с ЕС – твърдо за!

(11:04:00) (Huligan_07): Ili priznava6 Kosovo o6te pqrvia den ili 4ak nakraia – ne e lit ova po-iakoto? Sega samo problemi kato ni skubiat srpskite mitni4ari.

(11:04:09) Г_Грънчарова: Jpy - да опитаме чрез Портал ЕВРОПА като медиатор на днешното събитие.

(11:04:20)(Joy): Благодаря ви.

(11:04:25) Портал_ЕВРОПА: Г-жо министър - по въпроса за Косово?

(11:04:28)(chiche): Супер

(11:05:13) Г_Грънчарова: За природата - вж. моя блог. Много съм пристрастна и напълно споделям оценката за разрушителните размери на дивото строителство

(11:05:40)(Joy): Чудесно, а какво е във вашите правомощия да задвижите?

(11:06:13)(Joy): И се присъединявам към въпроса за Косово

(11:06:15)(shadow): и още тъй като не отговаряте за царя, може би Велчев(прокурора) най накрая ще се заитересува защо е подписал декларация с невярно съдържаниеB)

(11:06:32)(АнРа): И въобще каква според Вас е политическата воля?

(11:06:42) Г_Грънчарова: Ако си спомняте, в края на 2006 - пред алтернативата от предпазна клауза в областта “правосъдие и вътрешен ред” беше наложен партньорски механизъм. Аз и моят екип го преценяваме като много полезен, осигуряващ здравословно работно напрежение. Вижте какво се случва в МВР, в прокуратурата. Може да не ни харесва, но във всяка реформа има раздяла с нещо. Има и цел, а нашата цел не е механизмът самоцелно да падне и да си я караме както досега. Механизмът ще продължи дотогава, докато ние тук, в нашата държава, сме съвсем убедени, че това, което сами сме си написали като план, се е случило и е довело до резултат.

(11:07:19) Г_Грънчарова: За Косово в отговор на въпроса на Huligan_07 - “За всяко сложно нещо има поне едно просто решение и обикновено то е невярно” – любима мисъл от “Махалото на Фуко”. Нямаше прости решения за Косово, нито перфектни. Имаше възможни. Хайде да имаме повече самочувствие като европейска страна, когато става дума за външна политика! И да не подценяваме нашите съседи, нито спазването на законите на свободното движение в Европа. Вас кога ви “оскубаха” сръбски митничари и къде сигнализирахте за това?

(11:07:32) admin: писането по блоговете има смисъл когато обаче е комбинирано със конкретни действия :> мой познати също блогъри се опитаха да започнат някакви такива но се оказаха арестувани в първо районно.

(11:08:01)(topalova): предпазната клауза е механизъм за следене и "насърчаване" на страните да десйтват по-активно. Не отговорихте на въпросал Има ли еална опасност от такава клауза

(11:08:06)(Joy): Извинете госпожо, като експерт по Балканите с отлично европейско самочувствие ми е трудно да приема такъв отговор

(11:08:29) Г_Грънчарова: Joy - правя го непрекъснато, с променлив успех, екологичните НПО могат да потвърдят

(11:09:14)(Joy): Благодаря, вероятно може с посредничеството на Портал Европа да се помисли за по-ефективен проект(за природата ни)?

(11:09:19)(chiche): Както е известно братът на Милен Велчев има интереси в строителството, а той е от НДСВ...

(11:09:43)(topalova): достатъчно подготвени ли сме да усвоим средствата по оператините програми?

(11:09:56) Г_Грънчарова: Никога не съм споделяла мисъла от налагане на предпазна клауза. Тя ще е наказателен механизъм и за България, и за ЕС, затова ми се струва малко вероятно да се прибегне до него. А пък и практиката показва, че временното спиране на финансови потоци е далеч по-успешен механизъм за справяне с корупционни практики. От него боли, наистина...

(11:10:18)(Joy):(topalova)Като граждани - да, като институции май бе пропеснато пред-присъединителното време

(11:10:19)(chiche): На думи много хора са силни, имаме закон ограничаващ строителството, но какво от това?

(11:10:33)(румен): Бившият цар и премиер на България Симеон Сакскобургготски ще претендира за поста президент на Евросъюза. Това пише вчера руското издание „Росбизнесконсултинг”, като се позовава на изявленията на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Какви са шансовете за това да стане?

(11:10:50)(chiche): минимални:)

(11:11:15)(snejana): защо? търси се слаб кандидат!

(11:11:19) Г_Грънчарова: Г-жо Топалова - не, но се учим

(11:11:19)(blag009): Г-жо Грънчарова, имате ли нещо против като обикновен гражданин на България , да Ви покана на лична среща, каквато е практитаката на Западните страни нещо от рода "Бисквитките на Блаже" и да Ви задавам неудобни въпроси в присъствието на мои познати и приятели. Все пак знам , че нито закуската, обяда а за вечерята да не говоря не са по - моя джоб. По принцик как гледате на такова предложение.

(11:11:27)(shadow): макар и да не получих отговори на всички въпроси(макар зададени в сянка) :) искам да ви поздравя за смелостта да участвате на живо в подобно нещо и да ви препоръчам да го правите по-често и може би в друго време(сега всички работим, все пак) приятен ден

(11:12:11) Г_Грънчарова: Румене - участието на България със своя кандидатура е въпрос на национален консенсус. Ако успеем да го постигнем...

(11:12:51) Г_Грънчарова: Shadow,и за мен е работен ден, но ми е много ценна комуникацията с всички вас. Приятна работа!

(11:13:34)(topalova): Смятате ли, че разразилите се напоследък скандали са повлияли по някакъв начин и върху вашия имидж?

(11:13:54) Портал_ЕВРОПА: един последен въпрос от електронната ни поща Димитър Пенчев, гр. Варна – Една част от политиците ни обясняват колко е полезен този Лисабонски договор, друга по-малка ви казват, че ще ни унищожи. Как гражданите можем сами да намерим информация на разбираем език за да научим повече?

(11:13:55)(chiche): г-жо министър, желая ви повече работа и да последвате съ-партийката Ви Кунева:)

(11:14:17) Г_Грънчарова: Топалова - безспорно, но това е истински незначително. Те засягат имиджа на страната.

(11:14:32)(chiche): като излезат резултатите за магистрала тракия, посредством Портал Европа ще се свържа с вас

(11:14:33)(chiche): приятен ден

(11:15:00)(Joy): Успешен ден на всички 8o

(11:15:35)(topalova): ще поправят ли имиджа на страната оставки на министри

(11:15:37) Г_Грънчарова: На Димитър Пенчев- Отговорът е – навсякъде! - в специализираните сайтове на европейските институции, институти, НПО, представителството на Комисията в България, портал “Европа” разбира се. Това не е договор за един ден, съставите в него засягат продължителни периоди – 2014-та, 2017-та и нататък. Винаги ще поставям под съмнение твърдения, че договор, приет от 27 държави, може да бъде унищожаващ. Важно е да се задават конкретни въпроси. Направете го, сигурна съм ,че нито една институция няма да ви откаже конкретен отговор.

(11:16:09) Портал_ЕВРОПА: Драги приятели, за съжаление нашата дискусия е към своя край. Надяваме се, че отново ще имаме възможност да дискутираме отново европейски въпроси с министър Грънчарова!

(11:16:33) Портал_ЕВРОПА: Г-жо министър, благодарим ви за интересната дискусия.

(11:16:58)(topalova): Благодаря за отговорите

(11:17:07)(blag009): Жалко за "Бисквитките на Блаже"

(11:17:29)(topalova): къде мога да прочета сички въпроси и отговори?

(11:17:30) Г_Грънчарова: Имиджът на страната се прави със спазване на закони, с функциониращи институции и с прозрачни процедури. Това включва и да се научим да носим отговорност - включително лична!!

(11:17:46)(румен): :favorite:

(11:17:55)(АнРа): Точно така!

(11:18:03) Портал_ЕВРОПА: госпожо Топалова - след малко ще имате възможност да прочетете цялата дискусия на Портал ЕВРОПА

(11:18:06) admin: :> много културни участници бях се настроил да имам доста работа с метлата :> за което благодаря

(11:18:21)(АнРа): :D

(11:18:35)(topalova): благодаря:)

(11:19:31) Г_Грънчарова: Благодаря за интереса! Ще отговоря допълнително на тези от Вас, за които времето не стигна! Приятна работа!!



 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.