Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
27-04-2009

ЕК критикува Германия за непрозрачност на еврофондовете за земеделие

Европейската комисия разкритикува Германия, която реши да не обявява публично имената на земеделските производители, получили евросубсидии. Според новата политика на прозрачност всяка държава-членка трябва да обяви имената на бенефициентите по ОСП чрез интернет връзка на специален сайт на ЕК до 30 април.

ЕUobserver припомня, че годшно ЕС отделя по 55 млрд.евро за евросубсидии или 43 процента от бюджета на ЕС.

От октомври 2008 г. е налична интернет страница, която предоставя публична информация за бенефициерите по плащанията на средства при споделено управление за всички страни-членки.

Новото законодателство на ЕС - Регламент на Комисията (ЕО) No 259/2008 г. определя единна рамка за публикуване на получателите на средства и на сумите, получавани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (EЗФРСР). То влезе в сила на 19 март 2008 г. и важи за разходи по ЕФГЗ от 16 октомври 2007 г. и за разходи по ЕЗФРСР от 1 януари 2007 г.

Първите публикации съгласно новото законодателство бе предвидено да бъдат направени съответно до 30 септември 2008 г. (ЕЗФРСР за плащания от 1 януари до 15 октомври 2007 г.) и 30 април 2009 г. (ЕФГЗ).

България също все още не е представила публичен списък с бенефициентите.

Говорителят на ЕК Натали Шарбоне поясни, че ако Германия не промени решението си относно разкриването на бенефициентите, Комисията ще предприеме наказателна процедура. От своя страна германският министър на земеделието Илзе Айгнел каза, че решението е временно.

В края на миналата седмица съдът в Мюнстер постанови, че огласяването на имената на фермерите, получили евросубсидии, не е в противоречие с националното законодателство.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.