Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
27-04-2009

Конкурс за създаване на ново лого на ЕС за биологично земеделие

Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони" на Европейската комисия кани всички студенти по дизайн и изобразително изкуство от 27-те страни-членки да участват в конкурса за биологичното лого на ЕС, съобщава Рапид.

Логото ще бъде задължително за всички предварително опаковани продукти, произведени в рамките на Общността и отговарящи на стандартите за етикетиране. Освен това, всички биологични продукти, които не са предварително опаковани и са произведени в ЕС или внесени от трети страни, могат да използват логото по желание.

Ще бъдат избрани трима победители, като първият от тях ще спечели парична награда от 6 000 евро. Първият и вторият подгласник ще получат съответно по 3 500 евро и 2 500 евро. Материалите за участие могат да се подават на специалния уебсайт на конкурса до 25 юни 2009 г.

Журито на конкурса за биологично лого на ЕС ще се състои от експерти в областта на биологичното земеделие и производство, и от известни професионални дизайнери. Сред изявените членове на журито са: Ерик Шпикерман - типограф, професор и почетен доктор, от Германия; Риита Брусила-Расанен, професор по графичен дизайн от Университета на Лапландия/Финландия; Шимон Скшипчак, победител в предишен европейски конкурс, млад дизайнер от Полша; Елизабет Мерсиер, директор на агенция „БИО", от Франция; Урс Нигли, директор на Изследователския институт по биологично земеделие (FiBL), от Швейцария; Том Ваклавик, рекламен експерт по биологични продукти и президент на Международната асоциация на търговците на биологични продукти, от Чешката република; и Крейг Самс, председател на Почвената асоциация, сертификационна организация за биологични продикти и земеделие от Великобритания. Председател на журито ще бъде Роб Вермулен от Паневропейската асоциация за марков дизайн.

След крайния срок за подаване на материалите журито ще избере най-добрите предложения, които след това ще бъдат представени на уебсайта на конкурса като официални кандидати за новото лого.

Всички европейски граждани ще бъдат приканени да спомогнат за избора на печелившото лого като гласуват онлайн за своя фаворит. През лятото на 2010 г. победителят и двамата подгласници ще бъдат поканени на церемония по награждаването в Брюксел.

Журито ще оценява проектите за лого по тяхната универсална привлекателност, по възможността да се разбират без използване на думи, по ясно представяне на идеята, както и по актуалност извън временни рамки.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.