Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
01-05-2009

За решителни действия на ЕК към българското правителство призоваха членовете на Комисията по петиции в ЕП

Членът на Европейския парламент Душана Здравкова (ЕНП-ЕД - ГЕРБ) разкритикува бездействието на българското правителство по отношение на безотговорното унищожаване на природата в България.

Това стана на 30 април (четвъртък) по време на обсъждане на девет български петиции в Комисията по петиции в Европейския парламент. Припомняме, че Здравкова е член на тази важна парламентарна комисия.

Именно нейно е и предложението, евродепутатите да решат да излязат с официално становище, призоваващо Европейската комисия за бързи и ефективни мерки, които да спрат веднага всякакво строителство в защитените зони в България и да санкционират вече започнатите незаконни строежи в тях.

Това става ясно от прессъобщение на екипа на евродепутат Здравкова.


В него Душана Здравкова е цитирана да заявява:

"Не можем да останем безразлични към бавните действия на Европейската комисия, която не успя да принуди българското правителство да изпълни своите задължения по директивите за местообитанията и за птиците. Ние призоваваме Комисията да проучи незаконния механизъм на замени на терени в зоните, защитени по Натура 2000."

Душана Здравкова е категорична, че е крайно време да бъде прекратен този механизъм на "източване" на държавата и на разрушаване на европейското природно наследство.

В прессъобщението се посочва, че за съжаление на заседанието на Комисията по петиции не е имало представител на българското правителство, въпреки че Здравкова е отправила официална покана за това към министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров (ДПС).

Вижте ТУК сайта на ЕП и Комисията по петиции за допълнителна информация.

Тези български петиции касаят сериозни нарушения, свързани с екологичното равновесие. Петиционерите твърдят, че в резултат на водената от българската държава политика, е допуснато презастрояване на градската среда и незаконно строителство в защитени от програмата Натура 2000 зони. Друг акцент на петициите е неправомерното заменяне на земи, осъществено не без подкрепата на правителството, както пишат петиционерите.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.