Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-05-2009

Всеки четвърти млекопроизводител в Германия е изправен пред банкрут

По данни на немското дружество на млекарите 25 до 30% от немските млекопроизводители са заплашени от фалит, съобщава „Велт Онлайн". Председателят на дружеството Ромуалд Шабер очаква до края на 2009 г. затваряне на ферми заради ниските цени на млякото.

Немските млекари планират през идните дни широки протестни действия. „Ние ще се борим. Новото намаляване на цените е срещу всички уговорки от срещата на върха относно млякото има нужда от ясен отговор. И ние ще го дадем", каза Ромуалд Шабер. Той не изключва спиране на доставките както през 2008 г., въпреки заплахата от санкции от страна на немската картелна служба.

„Няма да се оставим да ни сплаши картелната служба. Не се страхуваме", каза Шабер. Картелната служба трябва и без това да се справи по-добре с въпроса, „дали млякото да се продава на актуалните цени с производствените разходи и така да попадне в дъмпинг сферата".

Супермаркети и магазини за стоки с намалени цени отново драстично намалиха цената на пастьоризираното мляко, този път със седем цента - до 48 цента за литър пълномаслено мляко. Цените за изплащане на производителите така стават между 20 и 25 цента за литър мляко.

За да могат да работят, покривайки разходите, млекопроизводителите се нуждаят в зависимост от регион и големина на завода между 35 и 45 цента. „Положението е много сериозно. При много предприятия границата на издръжливост е значително премината", каза още Шабер.

„На север и на изток вече ситуацията на някои големи предприятия с до 1000 крави е много разклатена", докладва председателят. Наистина имало споразумения с банките за финансиране до есента. „Ако до тогава обаче не настъпи подобрение на пазара, кравите ще изчезнат много бързо", прогнозира той.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.