Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-05-2009

МЗХ: Подадени са заявления за СЕПП за 95% от площите през 2008 г.

78 863 са представените заявления ден преди приключването на кампанията за кандидатстване за подпомагане по линия на преките плащания за площ от европейските структурни фондове. Срокът изтича на 15 май, припомня Министерство на земеделието.

В Интегрираната система за администриране и контрол на Разплащателна агенция са въведени 35 289 заявления, останалите са в процес на обработка, съобщава Министерство на земеделието.

Площите, за които са представени заявления в общинските служби по земеделие, са 3 418 037 хектара. Това са 95,01 % от площите, с които българските земеделци кандидатстваха за подпомагане през миналата година - 3 597 559 хектара, в това число обработваема земя, трайни насаждения, семейни градини, пасища, мери и ливади, смесени земеползвания.

Утре, 15 май, изтича крайният срок за представяне на заявления в общинските служби по земеделие, без стопаните да търпят финансова санкция за закъснение. Всички общински служби ще приемат документи в оставащите дни - днес и утре, с удължено работно време.

Експертен съвет към Министерство на земеделието и храните взе решение да се даде възможност в срок от 15 до 30 май т.г. земеделските стопани да актуализират броя на животните в своите стопанства. При деклариране на неверни данни ще бъдат налагани санкции. Целта е да се актуализират за пореден път данните в Системата за идентификация и регистрация на животните. 

България и Румъния прилагат Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) вече трета година. Българските земеделски производители ще получат през 2009 г. 35% от стойността на директните плащания за "старите" държави-членки на ЕС.  

Подробности за схемите на  директни плащания  на площ в ЕС  - СЕПП и СЕП четете ТУК  в специализираната рубрика на Портал ЕВРОПА .

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.