Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-05-2009

ЕК разследва затварянето на АЕЦ Козлодуй по сигнал на АТАКА

Европейската комисия ще разследва затварянето на атомната централа в Козлодуй, което изправи България и Балканите пред енергиен колапс. Това стана ясно вчера от официално писмо от  комисията по петициите на Европарламента, съобщи преслужбата на евродепутата Слави Бинев.

Повод за него е петиция на АТАКА, внесена в ЕП от независимите евродепутати Слави Бинев, Димитър Стоянов и Десислав Чуколов в разгара на газовата криза в началото на годината.

Вчера стана ясно, че петицията е допусната до разглеждане и заради това парламентът е наредил на Европейската комисия да започне разследване на спирането на първи, втори, трети и четвърти блок на българската атомна централа. Въпреки че евродепутатите са вече в предизборна ваканция, европейските институции продължават работата си и скоро може да се очакват сериозни разкрития за националното предателство по въпроса за АЕЦ, извършено от правителствата на Иван Костов и Симеон Сакскобургготски.

В петицията си националистите насочват вниманието на своите колеги към "сериозните проблеми на българската енергетика след присъединяването на страната към ЕС в светлината на развиващата се енергийна криза поради прекратяването на доставките на руски газ в началото на годината. Затова евродепутатите на АТАКА настояват Европейската комисия да разреши на България да отвори отново 1-и, 2-и, 3-и и 4-и блокове на АЕЦ Козлодуй. С това отваряне ще бъде ограничено влиянието на Русия не само по отношение на България, но и на Балканите като цяло, включително и върху страните-кандидатки от Западните Балкани", се казва в документа.

В петицията си се набляга на факта, че България, затваряйки четирите блока на АЕЦ „Козлодуй", става зависима от доставките на алтернативни енергийни източници от Русия, което противоречи напълно на всичките декларации на Еврокомисията срещу това.

Решението на Комисията по Петициите е да поиска от Европейската комисия предварително разследване на проблема със затварянето на блоковете. По процедура Комисията ще изпрати в България проучвателна мисия, която да изготви доклад и анализ на проблема.

Преди време евродепутатът Димитър Стоянов внесе писмен въпрос до ЕК относно наличието на решение от страна на Комисията за затваряне на блокове 1, 2, 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй". В отговора на въпроса става ясно, че такова задължаване към България не е налагано.

"Решението на Комисията е нов голям успех за евродепутатите на АТАКА, които през целия си мандат водиха последователна политика в защита на националните ни интереси, на българските потребители и на единството на провославната ни църква", коментира информационният център на Слави Бинев.

 

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.