Анкети

  • A+
  • A-
17-05-2009

Читателите на Портал ЕВРОПА номинираха най-успешни евродепутати през изтичащия мандат

БГ-евродепутатите в АЛДЕ са работили най-ефективно между 2007 и 2009 г., е оценката на читателите на Портал ЕВРОПА.

Представяме ви резултатите от гражданската онлайн-оценка на дейността на българските евродепутати, осъществена от Портал ЕВРОПА: „За да избера утре, искам да оценя днес – какво (не) свършиха осемнайсетте за мандат 2007-2009?”

Общо 1 641 души са участвали в онлайн-анкетата на доброволен принцип, която беше отворена на 29.04.2009 г. и приключи на 17.05.2009 г.

Предварително бяха взети необходимите технически мерки за недопускане на манипулиране на резултатите - имаше ограничение за максимум едно гласуване от един компютър. Разбира се констатираме партийно гласуване - т.е. организирани групи привърженици на определени евродепутати, партии и политически групи са участвали масово в анкетата. Това беше и една от целите на анкетата - да насърчи политически активните граждани да изразят мнение и да направят информиран избор.


Най-успешен БГ-евродепутат

Онлайн-оценката на осемнайсетимата ни представители в ЕП включваше въпроса "Кой беше най-успешният български евродепутат?" Най-успешният евродепутат е събралата 526 гласа (27.7% от всички гласували) Мариела Баева - АЛДЕ-ДПС.

 

 


На второ място - Душана Здравкова от ЕНП-ЕД - ГЕРБ с 257 гласа (13.5% от гласовете).

 

 


На трета позиция като най-успешен български евродепутат е посочен Кристиан Вигенин - ПЕС-БСП с 244 гласа или 12.8% от подадените гласове.

 

ПОДРОБЕН АНАЛИЗ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ АНКЕТАТА МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

 

ПЪЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ АНКЕТАТА ВИЖТЕ ТУКНа ТОЗИ линк читателите на Портал ЕВРОПА са поканени да участват в първите по рода си в родното виртуално пространство предварителни онлайн-избори за новите български членове на Европейския парламент.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.