Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-05-2009

Валери Цветанов: 333 стопани ще бъдат санкционирани заради неправилно деклариране на земя

"След анализ на кампанията за 2007-2008 г. бяха установени към вчерашна дата около 333 стопани, които са допуснали грешки. Приключват последните проверки в Мадан и Кърджали, очакваме да се увеличат с още 20-30 човека", коментира министърът на земеделието Валери Цветанов в ефира на БНТ.

Той поясни, че санкцията за тях ще бъде според нормативна уредба, определена от Европейския съюз, "в зависимост от това колко процента е застъпено за всеки един от тях". "Санкцията ще е различна, но се покрива от намалени плащания за следващата година. Този, който е лъгал, ще си плати", каза министърът.

"Земеделските производители постепенно разбират, че не могат да лъжат, затова казвам, че Андрешко бавно и мъчително си тръгва от българското земеделие", допълни Цветанов.

Миншстърът поясни, че е имало " пълна мобилизация на всички общински и областни земеделски служби, на служителите, на разплащателната агенция," при кампания 2009 за кандидатстване за едврлосубсидии по Схемата за единно плащане на площ. "Има само два-три случая на арогантно и надменно отношение и тези чиновници ще бъдат наказани", увери той.

Земеделците, регистрирали се до 15 май, след 30 ноември ще почнат да получават субсидиите си в пълен размер, а на закъснелите със срока ще им бъдат намалявани средствата с по един процент на ден.

По отношение на програмата за изплащане на помощи на глава животно, министър Цветанов съобщи, че от ноември насам, са били изразходвани 45,5 млн.лв. за изграждането на информационна система и закупуването на персонални компютри за ветеринарните лекари. По предварителна оценка, при интегрирането на програмата при овцевъдството и козевъдството, могат да се предвидят между 18 и 20 млн.лв. От министерството не знаят, да има проблеми по плащанията на САПАРД.

 

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.