Твоят глас в ЕС / Специално от Портал Европа

  • A+
  • A-
20-05-2009

Евродепутат Мариела Баева благодари на читателите на Портал ЕВРОПА

Номинираната от читателите на Портал ЕВРОПА за най-успешен български евродепутат Мариела Баева (АЛДЕ-ДПС) изпрати поздравителен адрес до редакцията.

Припомняме, че проведохме интернет-допитване до нашите читатели, чрез което те имаха възможност да направят оценка на постигнатото от 18-е първи пряко избрани български представители в Европейския парламент.


В края на мандата им поместихме и резултатите от анкетата, според които читателите ни поставят на първите три места в класацията за най-успешен български евродепутат: Мариела Баева (АЛДЕ-ДПС), Душана Здравкова (ЕНП-ЕД - ГЕРБ) и Кристиан Вигенин (ПЕС-БСП).

Портал ЕВРОПА ви предоставя текста на писмото на г-жа Баева.

Изказвам искрената си благодарност на всички, които се включиха в оценката за дейността на първите представители на България в ЕП и изразиха своите предпочитания.

Чрез подкрепата за Душана Здравкова и Кристиян Вигенин се покрива политическият спектър и отразява широка представителност.

Уверявам ви, че в своята дейност в ЕП се ръководих от един основен принцип, който е стар като Библията: небето вижда, но вижда с очите на народа; небето чува, но чува с ушите на народа; след народа се нареждат силните на деня и последен от тях е „царят”.

В предстоящите избори за ЕП можем да уверим сънародниците си, че Европейският съюз има добавена стойност за всички нас, като посочим завоеванията му в областта на свободното движение на млади хора с цел образование, квалификация, работа; екологичните норми, благоприятстващи здравето и опазването на околната среда; принципа на солидарност между страните-членки за защита на финансовите, икономическите и социалните интереси в периоди на криза; възловата роля на ЕП в провеждането на тези политики.

На бъдещите представители на България в ЕП предстои нелеката съдба да отстояват интересите на европейските граждани в условията на очаквания Лисабонски договор с разширени правомощия за Парламента, предизвикателствата и последствията от икономическата криза, нарастващия евроскептицизъм. Това, което им пожелавам, е воля, умения да бранят позициите си, хъс и мъдрост да противодействат, когато се атакуват общоевропейските принципи.

Да се гласува е исконно право, но и лична мотивация и решение да подкрепим нашите избраници за ЕП в усилията им да упражняват контрол над решенията в Брюксел. За да се чува гласът на България.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.