Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
21-05-2009

Дневник: Фермери отново губят субсидии заради чиновниците

Техническо несъответствие между информационните системи на Националната ветеринарно-медицинска служба, областните служби на фонд "Земеделие" и Разплащателната агенция са предизвикали хаос при заявяването на животните от земеделските производители, който може да доведе до намаляване на субсидиите им, предупреждава вестник "Дневник".

Изправени пред новите проблеми, животновъдите организираха в сряда поредния протест пред министерството на земеделието.За първи път от тази година животновъдите очакват евросубсидии за глава животно, но администрацията на земеделското министерство за пореден път се оказа неадекватна при обработка на заявленията, обясни Пени Ботева, съпредседател на Националната асоциация на млекопроизводителите.

"Стопанството ми наброява хиляда овце, които бяха описани при проверката от ветеринарния лекар, но когато отидох в Разплащателната агенция, оттам ми казаха, че животните ми са едва 200 и субсидиите ще се платят върху тази бройка", оплака се Бойко Синапов, фермер от Кърджали.

Подобни проблеми са имали и други производители и за да ги решат, са изгубили немалко време, обхождайки различните служби .Шефът на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов посочи две причини за появилите се пропуски.

Едната е неправилно боравене със системата от служителите в областните земеделски служби, които подавали неверни данни. Втората била свързана с връзката между ветеринарния регистър и идентификационната система на Разплащателната агенция, която беше изработена в продължение на близо четири месеца.

От Разплащателната агенция отрекоха проблемът да е при тях. От пресцентъра съобщиха, че имало техническо несъответствие в информационната система на ветеринарната служба. Шефът на службата обаче беше категоричен, че експертите от агенцията са се "капсулирали и изобщо не искат да се срещнат на място с фермерите, за да установят пропуските". От пресцентъра на агенцията обясниха, че вероятно ще проведат проверки на място.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.