Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
25-05-2009

ЕС започва преглед на политиката по рибарство

Министрите по рибарството в Европейския съюз се събират в Брюксел, за да преразгледат правилата по отношение на това колко риба може да бъде ловена във водите на ЕС, съобщава ВВС.

От Европейската комисия смятат, че по в момента ловът на над 80 процента от запасите на риба в Европа е превишен. Средното равнище за света е 28 процента.

Сега действащата обща политика по рибарство (ОПР), която определя квоти за риболова, има за цел да гарантира устойчивост на рибарската индустрия и на запасите от риба. Общопризнато е че действащите годишни квоти са претърпели провал.

Самата Европейска комисия признава, че ситуацията, която е създадена от прекаления улов на риба е "сериозна" - въпреки това през последното десетилетие хиляди рибари в цяла Европа бяха принудени да се откажат от работата си, като много от тях обвиниха европейските наредби, за това, че са ги изкарали от бизнеса им.

Пред държавите-членки от ЕС сега стои задачата да въведат нова политика по рибарството - за нея политиците обещават, че ще бъде коренно различна от действащата.

Основната цел е да намали до минимум изхвърлянето на риба, жива или мъртва, обратно в морето, заради това, че квотите вече са изпълнени.

Датският министър по въпросите на рибарството Ева Кер Хансен твърди, че квотите не трябва да се определят от това колко риба е донесена обратно на брега, а от това колко изобщо е уловена.

"Имаме проект, който включва камери на борда на лодките. Става дума за система за наблюдение, която позволява на рибарите да документират риболова", каза Хансен.

"Може ясно да се види какъв вид риба е уловен и да се осъществи контрол върху това какво е донесено обратно на сушата", обяснява тя.

Твърди се, че шест датски плавателни съда, оборудвани с камери от септември 2008 год., успешно действат при тази схема.

Надеждите са, че проектът ще сложи край на изхвърлянето на риба, ще насърчи рибарите да се стремят да ловят единствено рибата, която искат и ще даде на учените точни данни, спрямо които те да дадат съвет за количеството рибни запаси.

За всеки килограм треска, донесен до пристанищата в Северно море през 2007 год., друг килограм е хвърлен обратно в морето, като това е предимно мъртва риба - това посочват данните на Международния съвет за изследване на морето.

Говорител на британското правителство каза, че основната цел на делегацията му ще бъде да настоява за по-малко "микро мениджмънт от Брюксел" и повече отговорности за индустрията.

Водачите на риболовния сектор приветстват възможността за промяна, но заявяват, че тя ще отнеме време.

"В Брюксел имаме сравнително малка бюрокрация, която е начело на огромен обсег от риболовни райони в рамките на 40 градуса географски ширини", това заяви изпълнителният директор на Националната федерация на организациите на рибарите от Англия, Уелс и Северна Ирландия. Бари Дийз продължи: "Това просто не работи - и не е работило."

"Трябва да помислим за промяна в мащаба на ОПР, която да се съсредоточи повече на регионално равнище и тогава да прехвърли повече отговорност на индустрията - да се отнесе с нея начин, подобаващ за възрастни", предложи Дийз.

Защитниците на околната среда ще искат да гарантират, че гласът им ще бъде чут по време на дискусиите. От "Грийнпийс" заявиха, че самият факт, че тези преговори се провеждат доказва, че Европейската политика по рибарство в "напълно негодна и ЕС го знае".

Групата за защита на околната среда предлага европейският рибарски флот да бъде намален на половина.

Бърти Армстронг, главен изпълнителен директор на Шотландската федерация на рибарите, смята че предстоят множество обсъждания. "Също като производството на самолет, това неизбежно ще бъде доста трудно", каза Армстронг.

"Управлението на достъпа на много държави-членки до един общ ресурс, който е изчерпаем и се нуждае от защита - следователно достъпът следва да бъде ограничен - е просто трудно"

Новата европейска обща политика по рибарството трябва да бъде завършена до 2012 год.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.