Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-05-2009

ЕС изтегли по-рано субсидиите за млекопроизводство за подкрепа на сектора

Европейските помощи за фермери могат да бъдат отпуснати по-рано от планираното, обяви немският министър на земеделието Илзе Айгнер на среща на европейските аграрни министри, съобщава „Фокус Онлайн". Поради кризата на пазара за мляко през тази година фермерите могат да очакват по-ранно изплащане на директните помощи. Европейската комисия ще позволи на страните-членки изплащане още от 16 октомври вместо от чак от декември. Тогава могат да бъдат отпуснати 70% от субсидиите за цялата година. „Това е повече от очакваното".

Министър Айгнер се застъпи за по-ранно изплащане на субсидиите преди всичко, за да подкрепи около сто хиляди мандри и преработвателни предприятия в Германия.

Европейският комисар по земеделието Мариан Фишер Бойл се съгласи да разгледа и други предложения на Германия, Франция и Австрия за облекчаване на фермерите, каза Айгнер. Трите страни поискаха да могат да съхраняват частно по-дълго време масло и обезмаслено мляко на прах, за да се намали предлагането. Също така те предлагат да се разшири училищната програма за мляко, за да се осигури повече продажби.

Еврокомисарят беше обаче неотстъпчива в спора с млечните квоти. Въведеното през 1984 г. ограничение на количеството на мляко трябва да отпадне напълно, според предишни решения на страните-членки от ЕС до 2015 г. и дотогава квотата да се увеличава годишно с 1%.

Айгнер и френският й колега Мишел Барние се застъпиха за отпадане годишното увеличение на квотата. Според Комисията допустимото количество през 2009/2010 г. ще бъде до 4-5%. В Германия също се произвежда повече мляко от позволеното. Търсенето обаче е спаднало. „Фермерите трябва просто да произвеждат по-малко" , каза Фишер Бойл.Междувременно стана ясно, че Швеция ще настоява ЕС да намали субсидиите за фермерите по време на своето председателство на Съюза, което започва през юли, обяви шведският министър на земеделието Ескил Ерландсон в Брюксел, предаде ДПА.

Той настоява ЕС да намали парите, които дава директно на фермерите, като в замяна на това се увеличат средствата за проекти за развитие на селските райони. Най-недоволни ще бъдат Франция, Испания и Германия, чиито фермери в момента получават близо 50% от всички директни европейски субсидии, допълва агенция "Фокус" .

 

 

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.