Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
06-06-2009

Очаква се Словакия отново да е рекордьор по ниска избирателна активност

Между 16 и 21 % се очаква да бъде избирателната активност в провеждащите се днес избори за Европейски парламент в Словакия. Това вероятно ще бъде и най-ниската в Европейския съюз, коментира БНР. Словаците ще избират 13 евродепутата между 200 кандидата от 17 политически формации. Преди пет години словаците получиха 14 мандата при малко под 17 % избирателна активност:

Скучна и вяла кампания, апатия от страна на избирателите - така политолозите описват настроенията в Словакия за евроизборите. Страната вероятно ще се окаже и държавата- членка с най-ниска избирателна активност в европейските избори. За повишаването на интереса към вота не са допринесли и сегашните 14 евродепутата - коментират анализаторите, а новите лица са станали известни малко преди изборите. Слабата комуникация беше отчетена като слабост и от премиера Роберт Фицо.

Ниската активност в Словакия би могла да се обясни и с "изборната умора", коментират медиите, тъй като през пролетта се проведоха президентските избори, а в края на годината предстоят и местните.

В новия Европейски парламент най-вероятно ще влязат кандидатите от всички парламентарни партии, като водещата тройка в предварителните проучвания са "Посока - социална демокрация" начело с премиера Роберт Фицо, десните опозиционни демократи, както и Словашката национална партия. Възможно е обаче мандати да получат и извънпарламентарните кандидати.

За разлика от Словакия, в Кипър, където също гласуват днес, се очаква избирателната активност да премине 80%.  Това се дължи на задължителното гласуване. Право на вот имат 526 хиляди граждани,които живеят в страната и чужбина. В 33 избирателни секции извън страната кипърските граждани имат възможност да упражнят днес правото си на глас. 20 секции отвориха врати тази сутрин в Гърция, където живеят най-много кипърци. Една от секциите е в София.

47 са кандидатите за 6 депутатски места в Европарламента.

Седем дни преди днешните избори беше прекратено оповестяването на социологически проучвания, съгласно закона в Република Кипър.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.