Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП / Избори 2009

  • A+
  • A-
07-06-2009

Лидерът и кандидат-евродепутатите на НДСВ дадоха своя глас за ЕП

„Гласувах за Европа", каза Симеон Сакскобургготски. Лидерът на НДСВ изрази надежда, че значимостта на днешния вот се осъзнава от българските граждани и това ще намери израз в по-висока избирателна активност.

„Повече от половината закони, които вече се прилагат в България, са написани в Брюксел", напомни Симеон Сакскобургготски. „Да бъдем част от най-голямата демократична процедура в света, при която повече от 350 млн. души гласуват за парламент, е привилегия, защото, присъединявайки се към съответното политическо семейство българските депутати стават част от механизма на европейската политика. Затова скепсиса относно възможната ефективност на 17-те български депутати в повече от 730-членния парламент е странен".

Днес, точно в 9 часа в 105 училище в Дианабад в столицата гласува третият в евролистата на НДСВ Станимир Илчев. „Гласувах първо, защото това е един много специфичен граждански ангажимент, от който все по-малко български граждани ще се отклоняват, каквито и сериозни основания да имат", каза Станимир Илчев на излизане от „тъмната стаичка".

"На второ място, защото имам много силен стимул като участник в листата на НДСВ с кандидати за депутати в парламента в Брюксел, на следващо място от солидарност с колегите ми от НДСВ, с нашите многобройни симпатизанти и с желанието НДСВ да постигне адекватен на своя капацитет резултат, който да бъде в полза на страната", каза още Илчев.

Антония Първанова заяви: „ Днес гласувах за децата на България. Всички ние трябва да работим с мисъл за тях, за тяхното по-добро бъдеще. Дай Боже да има повече деца и да не напускат България". В изборната секция госпожа Първанова срещна бившия председател на Конституционния съд Неделчо Беронов, с когото си пожелаха успешен и спокоен изборен ден.

Точно в 8 часа и 8 минути своя вот в Евроизбори 2009 даде най-младият кандидат за евродепутат от листата на НДСВ - Галина Райчева. „Пожелавам си да съм жива и здрава, за да мога да работя и в бъдеще по приоритетите, които си поставих. Вярвам, че мога да допринеса за просперитета на България и благото на регион Силистра. Надявам се в Европарламента да влязат правилните хора, които да защитават интересите на родината ни", сподели Галина на излизане от избирателната секция.

„За мен е чест да гласувам за най-европейската партия, за най-силната листа (при това не само в България) и за най-убедителния водач на листа", каза  Георги Денков.

№17 в евролистата на НДСВ Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Гергана Паси гласуваха за членове на България в Европейския парламент в 27-ма избирателна секция на район "Изгрев" в СПГЕ "Джон Атанасов".

На въпрос на медиите към Соломон Паси за „триковете" му за късмет, той отговори: „Триковете ни за късмет са отпреди 19 години, когато поставихме основите на нашето членство в НАТО и ЕС". А иначе днес дойдох да гласувам с обувките, с които влязох в НАТО, каза той.

„Изборът за нашите 17 представители в Европейския парламент става веднъж и завинаги. Чак през 2014 година, ще можем да поправим този избор", каза министърът по европейските въпроси Гергана Паси. След като бъде конструиран Европейският парламент нашите представители ще участват в избора на председателя на Европейската комисия, ще взимат решения за излизане от глобалната финансова криза, и ще определят новия европейски бюджет, поясни той.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.