Европейски съюз / Дейности / Рибно стопанство

  • A+
  • A-

РИБНО СТОПАНСТВО

Договорната основа на общата риболовна политика на ЕС са Членове 32 до 38 от Договора за Европейска общност.

ЕС е третият риболовен производител в света. Повече от половин милион хора работят в риболовния сектор, а средната консумация на риба е 25 кг на човек годишно – повече от средното потребление в света от 16 кг на човек годишно.

Приоритетите на общата риболовна политика са да запази рибните запаси, зда защити морската екосистема и да създаде флота, способна да отговори на потребителските потребности качествено и на изгодна цена.

ЕС в момента разработва и обща политика за морска безопасност, която да интегрира риболовната политика, защитата на околната среда и свързаните с морето индустрии.

Международно сътрудничество и подпомагане

Риболовните споразумения с трети страни и преговорите в рамките на регионалните и международни риболовни организации гарантират, че не само териториалните води на ЕС, но и тези на целия свят, няма да бъдат опразнени откъм риба. В същото време тези споразумение дават достъп на риболовците от ЕС до отдалечени води.

Морската безопасност

Крайморските региони произвеждат повече от 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС, а повече от 3% се генерира от свързаните с морето индустрии и услуги. Цифрата е много по-голяма, ако се вземат предвид приходите от туризъм и собственост.

Докато риболовът и политиката за защита на околната среда са вече до голяма степен интегрирани, все още е необходимо да се интегрират останалите политики на ЕС, които имат отношение към морската околна среда. В момента фрагментацията затруднява оценката за въздействието на отделните политики. В момента Европейската комисия ръководи консултации за изработване на интегрирана политика за морска безопасност.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.