Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
16-05-2005

КАК СЕ КАНДИДАТСТВА ЗА РАБОТА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

След официалното приключване на преговорите за присъединяване на десетте нови европейски членки Европейският съюз чрез European Communities Personnel Selection Office /EPSO/ - Европейската кадрова служба /ЕПСО/, създадена официално като единна кадрова служба на всички институции на ЕС на 26 юли 2002 г., проведе два вида конкурси - за непостоянни и постоянни постове в евроинституциите. Кандидатстването и за двата конкурса ставаше само по електронен път чрез страницата на ЕПСО, но съдържа цялата информация за конкурсите. Документите в Интернет трябва да се попълнят за 20 минути.

НЕПОСТОЯННИ ПОСТОВЕ
При кандидатстването за позиция администратор, секретар, лингвист се изискваше: гражданство на една от десетте страни или на старите държави членки на ЕС; задълбочено познаване на един от езиците на десетте страни; добро познаване на английски, френски или немски /за лингвистите се изискваше добро познаване на два от езиците на ЕС-15/; висше образование - само за някои от постовете. Набирането на участници за конкурсите за непостоянни служители приключи към края на май 2003 г., т. е. с подписването на Договора за присъединяване на десетте. Кандидатствалите и одобрените за непостоянни постове имат право да кандидатстват за постоянните постове.

ПОСТОЯННИ ПОСТОВЕ
През април 2003 г. ЕПСО обяви първите конкурси за помощник-преводачи /писмен превод - LA8/ и за началници на звена за писмен превод /LA3/. Малко по-късно бяха обявени конкурси и за помощник-администратори /А8/ в областта на европейската публична администрация, право, икономика и одит, помощник-преводачи /LA8/, секретари /C5/C4/, адвокат-лингвисти /LA7/LA6/, помощник-преводачи /устен превод/ и ръководители на лингвистки звена.
При кандидатстване получаваш личен регистрационен номер, с който "се движиш" през целия конкурс /на практика с него получаваш достъп до своя файл в страницата на ЕПСО/.
Тук имаше допълнителни изисквания - за нивата А и LA - висше образование, даващо право на обучение в аспирантура; за нива B - средно образование с няколко години стаж; за нива С - средно образование с допълнителна квалификация в дадената област или стаж в нея; за нива D - завършено начално образование. От регистрацията до края на конкурсната процедура всичко се прави на един от трите езика - английски, френски или немски, по избор на кандидата. Конкурсът се състои от предварителна селекция, тест с три елемента - общи познания по европейска интеграция, математически умения и логически умения на базата на разбиране на текст /провежда се в собствената страна - в столицата, но и в 1-3 други центъра в собствената страна/, писмен изпит /в рамките на един цял ден с различен характер за различните специалности/ и устен изпит в Брюксел. За да бъде издържан тестът, резултатът за всяка от трите му съставни части трябва да бъде най-малко 50%. Провал на всеки един етап на конкурса елиминира кандидата.

ВЪЗМОЖНОСТИТЕ
Всички конкурси за работа в европейските институции са предназначени не само за държавни служители. В тях може да участва всеки гражданин, който отговаря на критериите, публично обявени от ЕПСО. Стажантите в европейските институции нямат право да кандидатстват за работа в тях в продължение на една година след приключване на стажа, но могат да бъдат направени изключения. Пълна информация за досега проведените конкурси и техните резултати има на страницата на ЕПСО. Там вече може да се видят длъжностните характеристики за конкретните постове, на които в момента тече назначаване на успелите кандидати от десетте на постоянни постове в институциите на ЕС.
Американският университет в България и Институтът по публична администрация и европейска интеграция организират курсове за подготовка на български граждани за конкурсите на ЕПСО.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.