Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-07-2009

Личността на Тони Блеър разпалва споровете около създаването на поста „президент на ЕС”

Един от доста спорните въпроси преди предстоящото ратифициране на Договора от Лисабон е създаването на позицията председател на Европейския съвет. Непрестанни дискусии се водят преди вземането на окончателните решения за това, колко власт да има новият председател – както го наричат европейците, „президентът на Европейския съюз” – и каква би била най-подходящата личност да заеме този пост за първи път в историята на ЕС.

Портал ЕВРОПА ви представя части от анализ по темата на „Дойче веле”.

Кандидатурата на Тони Блеър е сред водещите в неофициалната надпревара за бъдещия пост на председател на Европейския съвет. Въпреки че официалният говорител на бившия британски премиер неколкократно отрече спекулациите по темата, в медийното пространство постоянно витаят информации за широката европейска подкрепа на една бъдеща кандидатура.

Много изтъкнати личности и лидери на европейски страни се изказаха в подкрепа на Тони Блеър. Италианският министър-председател Силвио Берлускони го определи като идеален кандидат и не пропусна да изтъкне качествата му на харизматична личност, които ще допринесат за авторитета му като лидер на ЕС. Берлускони подчерта, че приемането на Лисабонския договор е наложително, за да може Европа най-накрая да се обедини около един достоен председател.

Настоящият премиер на Великобритания Гордън Браун също се изказа ласкаво за предшественика си и обяви, че лейбъристкото правителство на Острова ще застане зад неговата кандидатура, когато започнат процесите по създаване на новата позиция.

Експертката от Европейския съвет за международни отношения Улрике Геро е убедена, че евентуалната кандидатура на Блеър ще е без реална конкуренция. “Аз мисля, че Блеър се ползва с доверие в Европа заради това, че започна проевропейска политика, веднага след като дойде на власт през 1999 г. Той е известен с нестихващия си ентусиазъм, отдадеността си и безкрайното желание да доведе нещата до успешен край – всички тези качества го правят подходящ за поста председател на Европейския съвет”, каза тя, цитирана от “Дойче веле”.

Тони Блеър

В крайна сметка дори и да се окаже, че единственият кандидат за поста е  Тони Блеър, избирането му няма да премине без ожесточени спорове. Блеър натрупа много негативи заради част от решенията си по времето, когато заемаше длъжността министър-председател на Обединеното кралство. Изпращането на британските военни сили в Ирак в подкрепа на Съединените щати бе повод за сериозни полемики в Европейския съюз. Още тогава той си създаде множество опоненти.

“Възможността Тони Блеър да стане първият председател на Европейския съвет е абсурдна и ще доведе до крачна назад в развитието на Европейския съюз”, заявиха в Страсбург лидерите на Групата на Зелените в Европейския парламент, подкрепени от високопоставени фигури от Европейската левица.

Британската опозиционна Консервативна партия, която е за намаляване на влиянието на ЕС върху страните-членки, на свой ред се обяви твърдо против създаването на поста председател на Европа и потенциалното избиране на Блеър за негов пръв титуляр.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.