Парламент / Европейският парламент

  • A+
  • A-
21-07-2009

Лидерите на политическите групи в новия Парламент

Новият Европейски Парламент ще има седем политически групи. Лидерите на политическите групи в Парламента, заедно с председателя на ЕП, съставляват Председателския съвет на Парламента. Той определя:

  • Графика и дневния ред на пленарните заседания
  • Състава на комисиите и делегациите, както и разпределението на правомощията помежду им
  • Законодателната програма

Лидерите на политическите групи играят ключова роля в парламентарното ежедневие.

Джоузеф Доул – лидер на фракцията на Европейската народна партия

 
Лидерът на ЕНП Джоузеф Доул  , който е на 62 години, е роден в Страсбург.  Завършва агрономство и поема семейната ферма, за която в момента се грижи едно от двете му деца.  От младежките си години се ангажира в земеделски съюзи и фермерски браншови организации.
 
Избран е за евродепутат през 1999 година, през 2002 оглавява Комисията по земеделие на ЕП, а през 2007 става лидер на групата на ЕНП-ЕД в Парламента. Освен френски говори и немски език.

Група на Европейската Народна Партия (Християндемократи)

 

Мартин Шулц – лидер на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите

 
53-годишният Мартин Шулц е роден в германския град Hehlrath, недалеч от границите с Белгия и Холандия.  Става член на Германската социалдемократическа партия, когато е на 20 години.
 
Избран е за първи път в като член на ЕП през 1994 година. Става активен член на Комисията по човешки права и граждански свободи на ЕП.
 
Става председател на фракцията на ПЕС в ЕП през 2004. През 2009 бе потвърден като лидер на Групата на социалистите и демократите. 

Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския Парламент

 

Ги Верхофстад – лидер на Алианса на либералите и демократите за Европа

 
56-годишният Ги Верхофстад е роден в Dendermonde, Белгия. По време на следването си (завършил е право) е активист на Фламандския либерален студентски съюз.

През 1985 година става белгийски вицепремиер и министър на финансите, а през 1999 става министър-председател на Белгия, като заема поста до 2008 година.

През юни 2009 година бе избран за евродепутат за първи път.

Група на Алианса на либералите и демократите за Европа

Даниел Кон-Бендит и Ребека Хармс – съпредседатели на Групата на Зелените/Европейски свободен алианс

 
Германката Ребека Хармс, 53 години, бе водач на листите на Германската Зелена Партия за изборите за  ЕП и през 2004 и през 2009 година. В Германия е известна преди всичко с ангажимента си за движението срещу ядрената енергия.

Даниел Кон-Бендит е на 64 години, син на германски баща и френска майка. Става популярен с активното си участие в студентските протести през 1968 година.  Евродепутат е от 1994 година насам, като е избиран и от Германия и от Франция.

Група на Зелените/Европейски свободен алианс

Михал Камински - лидер на Групата на Европейските консерватори и реформисти

 
Михал Камински е роден през 1972 година във Варшава.

За първи път е избран за евродепутат през 2004 година и става член на Съюза за Европа на нациите. През 2007 напуска Парламента, за да работи за екипа на полския президент Лех Качински.

През 2009 е преизбран за евродепутат и става председател на новосъздадената Група на Европейските консерватори и реформисти.

Европейски консерватори и реформисти

Лотар Биски – лидер на Конфедеративната група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица

 
Лотар Биски е роден през 1941 година, израснал е в Западна Германия,  на 18 години решава да  се премести в тогавашната ГДР и през 1963 година става член на управляващата там Социалистическа единна партия. Академична кариера в областта на масовите комуникации. Дългогодишен лидер на Партията на демократичния социализъм, след това на Лявата партия (след създаването й през 2007) в Германия.

За първи път е избран за евродепутат през юни 2009.

Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица

 

Франческо Сперони и Найджъл Фарадж - съпредседатели на Група "Европа на свободата и демокрацията"

 

62-годишният италианец Франческо Сперони е евродепутат за четвърти мандат. Бил е министър в първото правителство на Берлускони. Известен критик на по-нататъшна европейска интеграция и на разширяването на ЕС, особено с Турция.

Найджъл Фарадж е на 45 година, в младежките си години е член на британската Консервативна партия. През 1993 година става един от основателите на Партията на независимостта, която иска Великобритания да излезе от ЕС. За първи път е избран за евродепутат през 1999 година.

Група „Европа на свободата и демокрацията”

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.