Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
30-09-2009

Председателят на ЕНП очаква на номинациите за европейски комисари от премиерите, принадлежащи към ЕНП

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфрид Мартенс изрази желанието на ЕНП за една по-политическа Европейска комисия и очакването министър-председателите от политическото семейство на ЕНП да допринесат за това с техните номинации, съобщава пресслужбата на парламентарната група на ЕНП.

"Имайки предвид нарастващите предизвикателства пред европейските общности, важно е Европа да стане повече политическа и по-малко бюрократична. С преизбирането на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу - кандидатът на ЕНП, ние отворихме врата за нашите 14 министър-председатели към номинирането на кандидати със силен политически профил. Тъй като Комисията е изпълнителното тяло на ЕС, тя трябва да стане по-политическа, за да може да комуникира ефективно работата си на европейските общности и да стане по-ефикасна и успешна",заяви председателят на ЕНП.

В отговор на въпроса от медиите дали предпочита определен кандидат за комисар, председателят Мартенс отвърна: "Изборът и номинациите са ексклузивно задължение на президентите и министър-председателите. Да подкрепям или диктувам аз номинации, не е част от моите компетенции. Моят съвет е номинираните да бъдат със силен политически профил, свързан с ЕНП. Например, наскоро говорих с новоизбрания министър-председател на България Бойко Борисов и аз ясно обясних, че изборът на новия Български еврокомисар е само и единствено негово право."

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.