Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
30-11-2009

Евродепутатите от ДПС: Европа без цигарен дим?

Да се обяви ли обществено-политическа война на цигарите е въпрос, стар почти колкото историята на тютюна. И Европейската комисия е писала Зелена книга, и Съветът е приемал множество незаконодателни препоръки да се загасят фасовете, и в страните членки на ЕС има редица норми срещу вредния навик и пушенето в обществени заведения, коментира българската пресслУжба на депутатите от АЛДЕ.

Един устен въпрос отново припали дебатите за тютюнопушенето миналата седмица в Страсбург и в четвъртък Европейският парламент прие резолюция за „Околна среда без тютюнев дим". Резолюцията алармира за особено опасните последици за децата и за непушачите, като припомня, че 25% от смъртните случаи от рак и още 15% от общата смъртност в ЕС са пряко свързани с тютюнопушенето, и с това аргументира искания към Европейската комисия да наложи още по-строги ограничения.

С активната намеса на български парламентаристи обаче от Резолюцията отпаднаха най-строгите предвиждани забрани за производството на тютюн и тютюневи изделия.

„Поставихме въпроса още на заседание на Групата на либералите, защото се предвише параграф 9 да приветства готовността да се преустановят преките плащания за продукцията на производителите, и то от 2010 година" - припомня евродепутатът Метин Казак. - Взех думата и обясних, че в България има цели региони, които са икономически уязвими, и където отглеждането на тютюн като поминък на населението няма алтернатива.

Категорична позиция за отпадането на параграф 9 заеха и евродепутатите Филиз Хюсменова и проф. Владко Панайотов. Ако този параграф останеше, трябваше да се спрат и преките премии, и субсидиите, свързани с отглеждането и производстното на тютюн.

Текстът обаче бе отделен от резолюцията и предложен да се гласува отделно. Така с активната намеса на либералите не се намери мнозинство в пленарната зала за тези думи и се запазиха досегашните премии, следвайки реформата в тютюневия отрасъл.

За европейските институции това бе ясен сигнал, че субсидиите за тютюнопроизводителите трябва да останат.

В новия Европейски парламент това бе пример, в който наши евродепутати от големите политически групи обединиха гласовете си в съгласие за българските интереси

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.