Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
01-12-2009

Зинаида Златанова: Всичко това се прави, за да може гражданите на ЕС да се чувстват по-защитени в глобализирания свят

Г-жа Зинаида Златанова, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, даде специално интервю на Портал ЕВРОПА послучай влизането в сила на Лисабонския договор.

„Предстои да видим как националният парламент, как институциите ще реагират на Договора от Лисабон. Всичко това се прави, за да може гражданите на Европейския съюз да се чувстват по-сигурни за бъдещето си, да се чувстват по-защитени в глобализирания свят в днешно време и за това техните интереси да бъдат защитени по най-добрия начин", коментира г-жа Златанова.

Госпожо Златанова, първо да ви поздравя с влизането в сила на новия Лисабонски договор. Какво е значението на Лисабонския договор за ЕС?

Благодаря Ви за поздравлението, аз също искам на свой ред да поздравя читателите на Портал Европа с влизането в сила днес, на 1 декември, на Лисабонския договор.

Действително това е нещо, което се очакваше от доста време. Всички ние като граждани на Европейския съюз можем да бъдем доволни, че този нов договор прави съюза ни по-силен и по-ефективен. Той урежда не само редица институционални въпроси, но и дава значителни придобивки за гражданите на съюза. Както каза председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, Договорът от Лисабон поставя гражданите в центъра на европейския проект.

Договорът има както външнополитически, така и вътрешни измерения, спрямо Европейския съюз. За външните измерения сме говорили много, всъщност договорът спомага за това ЕС да получи една още по-видима роля като играч на световната сцена.

В глобалния свят, където конкуренцията в днешно време е изключително голяма, е много важно Съюзът да бъде един много силен играч. По този повод се създаде и Върховният представител на съюза за външната политика и сигурността, който е и заместник председател на Комисията и постоянният президент на Съвета.

Що се отнася до гражданите на Европейския съюз, ако може да се каже така, във вътрешен план, Европейският съюз става по-демократичен и по-отворен. Европейският парламент и националните парламенти ще имат много по-голямо влияние в процеса на вземане на решение.

За националните парламенти знаете, че това всъщност се случва за първи път, те ще имат думата при вземането на решение, при приемането на законодателство на европейско ниво. Гражданите ще имат правото да поискат от Комисията да предложи нови законодателни актове, които те смятат за необходими и които са важни, според тях. Това е известната гражданска инициатива, която Лисабонският договор въвежда за първи път.

Как ЕС ще стане по-ефективен?

Опростяват се правилата за вземане на решения и се разширяват възможностите на Европейския съюз за действие в области, които досега бяха по-скоро прерогатив на страните-членки. Това се именно областта на престъпността, тероризма, трафика на хора, все неща, за които вече е преценено, че ще бъде много по-ефективно за държавите и за самия съюз да бъдат решавани на европейско ниво. Това е най-общо новото, което Лисабонския договор въвежда.

Искам също да кажа, че това, разбира се, не е първият основен договор, който влиза в сила - имаме няколко поредни договора в годините. Винаги, когато се е налагало, било когато Европейският съюз се е разширявал с нови държави, било когато обстоятелствата в света и в Съюза са го налагали, когато е била необходима нова структура и нова ефективност. Знаете, че се изменяни основни договори или са приемани нови такива.

Сега момента, в световен план, в глобален мащаб също налага такава промяна. Всичко това се прави, за да може гражданите на Европейския съюз да се чувстват по-сигурни за бъдещето си, да се чувстват по-защитени в глобализирания свят в днешно време и за това техните интереси да бъдат защитени по най-добрия начин.

Смятате ли, че българските гражданско общество и институции са готови се възползват от новите възможности, които дава Лисабонския договор?

По принцип Европейският съюз наистина е едно поле на възможностите. Наистина, ако една държава е извън Европейския съюз, тя не може да направи много от нещата, както за институциите, така и гражданите, които са възможни тогава, когато страната е член на Европейския съюз.

Разбира се, както казах нашата първа грижа, на Европейската комисия, на европейските институции, това е добруването на нашите граждани. Предстои да видим как националният парламент, как институциите ще реагират на Договора от Лисабон. Специално за парламента, както казах вече, той за първи път има роля в европейското законодателство. Наистина предстои да водим тази дискусия и да видим как ще се отрази тя в България.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.