Парламент / Анализи

  • A+
  • A-
04-02-2010

Обобщение от ЕП на изслушването на Кристалина Георгиева

Представяме ви обобщението, публикувано на уебсайта, създаден от ЕП специално за изслушванията на кандидатите за еврокомисари.

Реакцията на ЕС в отговор на трагедията в Хаити, създаването на европейски механизъм за гражданска защита, както и координацията между различните ресори вътре в Европейската комисия, бяха сред въпросите, поставени от членовете на ЕП при изслушването на Кристалина Георгиева, български кандидат за комисар за ресора международно сътрудничество, хуманитарна помощи и реагиране при кризи.

По отношение на най-наболялата тема за бедствието в Хаити, Кристалина Георгиева сподели пред депутатите, че страната "започва от нулата, но не е сама. Ако бъда утвърдена на поста, моя незабавна задача ще бъде да гарантирам, че ние, европейците, ще дадем на Хаити най-доброто, което нашият Съюз може да предостави."
 
Двете приоритетни задачи в Хаити са незабавна помощ, най-вече подслон и лекарска помощ, и след това възстановяване на дейността на правителството, за да може да започне работата по реконструкцията и дългосрочното развитие на страната, продължи тя.
 
Общоевропейски сили за гражданска защита?
 
Gay Mitchell (EНП, Ирландия) подчерта, че примерът с Хаити е показал нуждата от по-голяма видимост на терена за помощта, оказвана от Европейския съюз. Кандидатът за комисар отговори, че въпреки това европейските граждани могат да се гордеят, че ЕС е най-големият донор на хуманитарна помощ. Докладът Барние от 2006 година е показал, че са необходими повече координация и структуриран подход, но държавите членки имат различни интереси и същевременно трябва да се спазва принципът на субсидиарност. "Трябва да убедим държавите членки, че такъв механизъм за гражданска защита би бил полезен и да придвижим напред този дебат."
 
Европейски доброволен корпус за хуманитарна помощ
 
"Придържате ли се към целта Европейският доброволен корпус за хуманитарна помощ да бъде създаден през 2011 г., не сте ли твърде голям оптимист?", запита Birgit Schnieber-Jastram (ЕНП, Германия). Тъй като 2011 година ще бъде Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване, сроковете са изключително подходящи, сподели г-жа Георгиева. Тя настоя, че целта и бюджетните аспекти на тази инициатива трябва да бъдат старателно обмислени. "Не би било редно да отнемем пари от реалната хуманитарна помощ, за да създадем този корпус." Трябва да подходим старателно при изграждането на тази нови структура, добави кандидатът за комисар.
 
Координация на европейско ниво
 
"Как виждате Вашата позиция вътре в Комисията, имайки предвид непоследователното разделение на портфейлите?", попита Thijs Berman (С&Д, Нидерландия). Г-жа Георгиева отговори, че тя "ще бъде гласът на хората без глас вътре в Комисията", и добави, че в крайна сметка не толкова отделните ресори са важни, колкото "ангажираността и почтеността" на тези, които карат системата да работи.
 
Международно сътрудничество
 
Judith Sargentini (Зелени/ЕСА, Нидерландия) поиска повече подробности от Кристалина Георгиева относно частта за международното сътрудничество в нейния портфейл. "Моята визия е за по-активен подход в изграждането на партньорства в областта на хуманитарната помощ и реагирането на кризи, тъй като в бъдеще ще бъдат необходими повече действия в отговор на бедствията", изтъкна г-жа Георгиева. Като конкретен пример тя даде последното цунами, като подчерта, че ако е била създадена система за ранно предупреждение, са могли да бъдат спасени много човешки животи.
 
Участие на военните в операции за хуманитарна помощ
 
Много депутати, сред които Mario Borghezio (ЕСД, Италия) и Norbert Neuser (С&Д, Германия), повдигнаха сложния проблем за участието на военните в операции за хуманитарна помощ,. Българският кандидат-комисар зае твърда позиция по въпроса, изразявайки също така и мнението на хуманитарните работници, че намесата на военните трябва да бъде разглеждана само като най-крайна мярка, тъй като "всяка военна намеса е като отваряне на кутията на Пандора". В същото време според нея, в ситуации, когато няма останали други възможности, военните могат да бъдат много ефективни и от голяма полза. В ситуации като тази в Хаити, това е единственият начин за оказване на помощ, добави г-жа Георгиева.
 
Върховният представител за външната политика Катрин Аштън може да играе свързваща роля между министрите на външните отношения и на отбраната, от една страна, и актьорите в областта на хуманитарната помощ, от друга, когато ще трябва да се вземат решения в ЕС относно ролята на военните в бъдещи кризи, предложи Кристалина Георгиева.
 
Злоупотреби с помощи
 
Относно адекватността на помощта за Судан или Етиопия например, във въпрос, повдигнат от Ana Gomez (С&Д, Португалия), българският кандидат за комисар изтъкна, че "същността на хуманитарната помощ е в неутралността и грижата за хората, които се нуждаят от помощ (...) Никога не трябва да позволяваме хуманитарната помощ да бъде заграбена от тези, които злоупотребяват с власт."
 
Приоритетите на Кристалина Георгиева
 
В своята встъпителна реч пред депутатите Кристалина Георгиева подчерта, че ако бъде утвърдена от ЕП, приоритетите ѝ като комисар ще бъдат следните:
 
- по-ефективно използване на ресурсите, подобряване на координацията и ефективността на действията на ЕС, за да "накараме нашите европейски съграждани да се гордеят от тяхната поддръжка за хуманитарната помощ и реагирането при бедствия";
 
- относно Европейския консенсус по въпросите на хуманитарната помощ: по-резултатна помощ, по-добър капацитет за реагиране, подобрена координация вътре в ЕС, както и между хуманитарните и военни действащи лица;
 
- гарантиране зачитането на международното хуманитарно право;
 
- укрепване на способността за справяне с хуманитарните последствия от климатичните промени и изпълнение на ангажимента за намаляване на риска от бедствия;
 
- създаването на Европейски доброволен корпус за хуманитарна помощ;
 
- засилена координация в Комисията, между държавите членки и други партньори, за да се посрещне двойното предизвикателство от нарастващи нужди и намаляващи бюджети в тази област.

Изслушването на Кристалина Георгиева можете да видите ТУК .

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.