Събития

  • A+
  • A-
04-05-2010

Награждават победителите в конкурса за детска рисунка "Моето европейско гражданство" в Казанлък на 10 май

Като медиен партньор на инициативата, Портал ЕВРОПА ще направи своите читатели от всички краища на света съпричастни с творбите: с картина, звук и текст.

На 10 май (понеделник) от 10.00 ч. в Информационния център "Европа - директно" в Казанлък на ул. "Искра" 4 ще се състои церемония по награждаването на авторите на най-добрите произведения от конкурса за детска рисунка "Моето европейско гражданство".

На тържеството, което е посветено на Деня на Европа, ще присъстват членът на Европейския парламент Илиана Иванова и кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов.

Сред наградите за авторите на най-добрите рисунки е посещение на Европейския парламент по покана на евродепутата Илиана Иванова. Конкурсът се проведе под патронажа на г-жа Иванова и тя лично ще връчи наградите на участниците в третата възрастова група и ще покани част от тях да посетят Европарламента в Брюксел през есента.

Илиана Иванова е член на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите, на Комисията по бюджетен контрол; зам.-член в Комисията по икономически и парични въпроси. Наред с това г-жа Иванова е зам.-председател на специалната комисия на ЕП за борба с финансовата и икономическа криза, заместник-председател на делегацията за връзки с Китай и зам.-член в делегацията за връзки с МЕРКОСУР.Всеки от участниците е изразил чрез рисунка своите лични преживявания, мисли и чувства върху темата. Конкурсът бе обявен на 29 март 2010 г. от евродепутат Иванова по повод 1 година от работата на Европейски информационен център”Европа директно” в Казанлък. Инициативата е част от е част от работната програма и Календар 2010 на Центъра. Чрез своите рисунки младите творци са показали какво се е променило в живота им, откакто България е член на ЕС, дали са срещнали нови европейски приятели, как общуват с тях, как си представят своята страна в Европа след 20 години и т.н.

В същия ден - 10 май - в Казанлък са предвидени и други прояви, посветени на Деня на Европа, насочени към най-малките граждани на Европейския съюз - сред тях състезание по подреждане на детски пъзел с карта на Европа и засаждане на вечно зелено дръвче в парка до монумента „Обединена Европа”, което да бъде коледното дръвче на Европа на територията на общината.

Повече за конкурса

Конкурсът „Моето европейско гражданство” е съвместна инициатива на Община Казанлък и Информационния център "Европа - директно" в Стара Загора,общински офис Казанлък, като основната цел е да бъдат привлечени младите творци от община Казанлък да рисуват по зададената тема и да развиват своя талант, въображение и умения, а от друга срана младите хора – участници в конкурса да осмислят какво означава да си гражданин на ЕС.

Да бъдеш европейски гражданин означава да имаш равни права и възможности във всяка една страна от Европейския съюз: право на живот, право на работа, право на обучение - казват организаторите.

По случай Деня на Европа, от 3 май творбите на децата са подредени в изложба в залата на казанлъшкия "Европа - Директно" център. В тази експозиция участват 62 рисунки на деца от 6 до 18 годишна възраст от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов” и Професионалната гимазия по лека промишленост и туризъм, както и школите по изобразително изкуство в гр.Казанлък: „Живопис” към Общински детски комплекс „Св.Иван Рилски” с ръководител Галя Иванова, „Артлиния” с ръководител Ваня Запрянова, ателие „Пъстроцвет” към читалище „Жар” с ръководител Катя Зографова, „Емануил Манолов” към читалище „Искра” с ръководител Цветана Виткова и ателие „Репин” с ръководител Цветан Банчев.

Творбите бяха оценени от професионално жури в състав: Христо Генев, директор на Художествената галерия в Казанлък и Лиляна Петрова, уредник в изложбената дала на ул. "Искра".

Очаквайте подробности на Портал ЕВРОПА от мястото на събитието, което ще се предава на живо с видеокартина и звук по интернет на Europe.bg - медиен партньор на инициативата на евродепутат Илиана Иванова. Впоследствие ще бъдат публикувани видеозапис и репортаж от тържеството с фото-галерия.

Вижте и самите картини в нашата виртуална галерия! 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.