Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-05-2010

България отбелязва Деня на Европа

Информационното бюро на Европейския парламент за България и Представителството на Европейската комисия у нас провеждат съвместно различни събития по случай Деня на Европа 9 май, който се чества официално от 1985 г.

Кулминацията на тържествата е на самия 9 май - неделя. На този ден преди 60 години френският министър на външните работи Робер Шуман прочита декларация, с която се прави първата стъпка към създаването на обединението, прераснало в Европейски съюз. България взема решението да чества Деня на Европа през 2005 г.

Футболен мач между отборите на Народното събрание и Европейския парламент ще се играе в Южния парк – на т.нар. „Английска ливада” до централния вход вдясно от фонтаните от 10.00 часа в празничния ден.

"Идеята е да погледнем по нов начин към важната тема за Лисабонския договор, който влезе в сила на 1 декември м.г. и новата роля, която дава на националните парламенти”, посочи Виолета Станичич, ръководител на Информационното бюро на ЕП в България, цитирана пред седмицата от Радио България.

Решихме да се обърнем към тази много важна концепция с чувство за хумор и опит да направим нещо смешно и интересно от това.
 
Поканихме Светлин Танчев, председател на Комисия по европейски въпроси в НС, и Слави Бинев, председател на интерпарламентарната група по спорт в ЕП, за да срещнат НС и ЕП на футболното игрище. Това не са символични отбори.
 
В отбора на НС са включени 16 депутати от всички парламентарно представени партии.
 
А в европейския отбор, който успя да събере г-н Бинев, ще играят 5 евродепутати, членове на семейства на евродепутати, ако сами не могат да защитят семейната чест.
 
Също 5-6 дипломати от различни евространи и приятели, защото групата на българските евродепутати е ограничена като брой и над 60 процента от мъжката част вече сме включили в този отбор” - обясни Виолета Станичич по Радио България.

Зрителите ще могат да видят и изпълнения на талантливи деца, спонсорирани от Фондация „Бербатов”.

В празничните прояви ще се включи и българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

По-късно, от 12 часа – отново в Южния парк, но на „Поляната с гълъбите” гражданите ще могат да гласуват за това, което според тях е най-важна задача на Европейския съюз през 2010 г. Същото ще се случва паралелно (от 11 до 15 часа) и на сцената пред Народния театър „Иван Вазов” в София, както и в Борисовата градина, пред НДК, пред Mall of Sofia и Sofia City Center. Навсякъде ще се раздават и информационни материали за Европейския съюз. Представянето на резултатите от това гласуване на гражданите ще бъде на 13 май от 11.00 ч. в Инфоцентъра на „Московска” 9. Освен възможността за гласуването, са предвидени танци и музика, представящи различните национални традиции от страните от Европейския съюз, викторини, детски представления и др.

От 13.30 ч. в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий” ще бъдат обявени резултатите от младежкия конкурс за есе на тема по избор „Европа.bg” или „Дясното в България: 20 години по-късно”. Конкурсът бе организиран от евродепутата Надежда Нейнски и Съюза на демократичните сили. В него се включиха над 150 младежи от цялата страна на възраст между 15 и 26 години: ученици, кандидат-студенти и студенти. Авторите на 22-те най-добри  есета ще посетят Европейския парламент. Медиен партньор на събитието е Портал Европа, където ще бъдат публикувани най-добрите есета с информация за техните автори. Сред тези, които ще връчат наградите на победителите, е директорът на Европейския институт Любов Панайотова.
 
"Европейското единение беше градено дълго, трудно, с взаимни отстъпки и истинска солидарност, чиито прояви и ние, българите, усетихме. Вземайки пример от това, съм убеден, че пред нас няма пречки да изградим държавата, която заслужаваме. Единственият противник, който трябва да преодолеем, са нашите стереотипи, начини на мислене, недоверието в собствените ни сили. Вярвам, че българите могат да мечтаят и да реализират мечтите си. Затова в този тържествен ден, в който европейците празнуваме своето обединение, желая на всички нас да бъдем по-амбициозни, по-смели, по-солидарни, по-единни. Само заедно можем да гарантираме европейското бъдеще на държавата си и нейното достойно място в обединена Европа." (обръщение на премиера Б. Борисов)От 17.00 и от 19.00 ч. на 9 май в Дома на киното ще има прожекции със свободен вход на филма "Източни Пиеси" на режисьора Камен Калев, номиниран за наградата за кино ЛУКС на Европейския парламент. Прожекцията в 19.00ч. ще бъде със субтитри на английски език.

На следващия ден – 10 май от 10.00 ч. в Информационния център "Европа - директно" в Казанлък на ул. "Искра" 4 ще се състои церемония по награждаването на авторите на най-добрите произведения от конкурса за детска рисунка "Моето европейско гражданство". На тържеството, което е посветено на Деня на Европа, ще присъстват членът на Европейския парламент Илиана Иванова и кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов. Сред наградите за авторите на най-добрите рисунки е посещение на Европейския парламент по покана на евродепутата Илиана Иванова. Конкурсът се проведе под патронажа на г-жа Иванова и тя лично ще връчи наградите на участниците в третата възрастова група и ще покани част от тях да посетят Европарламента в Брюксел през есента. Портал ЕВРОПА е медиен партньор на тази инициатива и ще излъчва пряко с видео и звук от Казанлък.

По-късно същия ден (10 май) евродепутат Илиана Иванова ще е в София, за даде старт в 17.00 ч. на оригинално европейско парти в Борисовата градина в столичния град - със специален „Влак Европа” с маршрут от „Орлов мост” до Лятната сцена на Борисовата градина, граждените ще имат възможността да се запознаят с хората, които работят в европейските мрежи и да получат полезна информация и евро-материали. На Лятната сцена ще има забавления за деца и възрастни, танци и музика. На разположение на всички гости ще има специални аниматори, които ще се грижат за най-малките, а по-големите ще могат да се забавляват с музиката на един от най-успешните млади български композитори – Миро Гечев. Организатори на това парти - което всъщност е част от цяла специална Седмица на Европа - са Европейският информационен център „Европа Директно” - София, Европейският потребителски център – България, Enterprise Europe Network – България, СОЛВИТ – България, Кафе Бабел– София, Центърът за развитие на човешките ресурси и EURES България.

Също на 10 май в София, от 19 ч., на сцената пред Народния театър, всички желаещи са поканени на рок-концерт с участието на групите „Уикеда”, „Паникан Уайаскър” и „Фючър Шок”.

Кинопрожекции със свободен вход ще има и в Информационния център на Европейския съюз на ул. „Московска” 9. От 10 до 14 май можете да гледате филмите "Чия е тази песен?", "Развод по албански", "Проблемът с комарите и други истории", "Коридор №8", "Среща при Айфеловата кула". Филмите от тази Европейска филмова седмица ще са със субтитри на английски. Прожекциите са от 16 и от 17.30 ч. (от понеделник до четвъртък) и от 11 до 12.30 в петък.
 
По случай Деня на Европа телевизия ПРОБГ започва излъчването на серия от четири тематични телевизионни дискусии, заснети в ТВ-студиото на Европейския парламент, с участието на евродепутати и експерти: Илиана Йотова (С&Д - БСП) и проф. Владко Панайотов (АЛДЕ - ДПС), директора на Европейския институт Любов Панайотова и редактора на книгата "Европа 2020 - гражданска визия" Тихомира Трифонова, експерт от Центъра за модернизиране на политики. През целия месец май (на 10, 17, 24 и 31 май) в ефир ще се излъчва по една тематична ТВ-дискусия с водещ Виктория Ангелова. Предаванията са реализирани в новото студио на Европейския парламент в Брюксел в рамките на серия от събития, организирани от екипа на проекта "Взаимодействаме с Европейския парламент".
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.