Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-06-2010

България се отказва от Бургас-Александруполис

България се отказва от участие в проекта „Бургас - Александруполис", съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с посланиците от ЕС, предаде „Дарик". Сред аргументите за отказа е, че населението на Бургаския регион не одобрява проекта, трасето преминава през защитени местности, няма гаранции за скорошно изплащане и по думите му „видяхме какво се случи с Мексиканския залив".

„Това е проект, който не се иска от населението на Бургаския регион. Второ, всички видяхме какво стана в Мексиканския залив. Обясних на посланиците колко е бурно морето, колко е тесен заливът, какво означава всеки ден да влиза танкер там, какво означава разлив на танкер там. Освен това трасето минава през НАТУРА. Не на последно място ефективността на проекта е... В десетки години напред би могъл да се изплати някога. Е какво налага в условията на криза да го говорим дори?", заяви Борисов.

Премиерът Борисов добави, че България замразява и строежа на АЕЦ „Белене", защото няма ясен план кога ще се върнат парите.

„Същото и за атомната централа в Белене. Всеки, който ми даде цената и да обсъждаме цена и откъде ще вземем парите, сме готови веднага да седнем да говорим с него. Иначе това си е само голи приказки."

Министерски съвет не е взимал решение за спиране на проекта "Бургас-Александруполис" и замразяване на проекта АЕЦ "Белене". Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в кулоарите на парламента във връзка с изявлението на премиера Бойко Борисов, че страната ни се отказва от „Бургас-Александруполис" и замразява "Белене", съобщи Агенция "Фокус".

По отношение на "Бургас - Александруполис" Трайков каза: "Не мога да повярвам, че го е казал".

„Не сме решавали, че няма да участваме нито в единия, нито в другия проект", каза той. Запитан дали е изненадан от изказването на премиера, министърът каза: „Изненадан съм от вашето твърдение".

По отношение на проекта АЕЦ „Белене" също няма решение за замразяване, каза министърът. Има един процес, който върви за търсене на чуждестранен стратегически инвеститор. Договорено е с партньорите по проекта докато не се намери финансиране да не се извършват дейности, свързани с големи финансови средства, обясни Трайков

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.