Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-06-2010

Европейските десни призовават за бързо начало на преговорите за членство на Македония в ЕС

Председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол (Франция) заяви, че желае Европейският съюз да фиксира дата, без да се бави, за отваряне на преговорния процес за присъединяване на Македония към Европейския съюз.

Дол е цитиран да казва това от пресслужбата на Групата на ЕНП, която е най-голямата в ЕП, на среща в Скопие с президента на страната Георге Иванов и с министър-председателя Никола Груевски.

"Властите в тази страна са твърдо решени да продължат напред с необходимите реформи за вавеждането на acquis communautaire, но се нуждаят от ясен политически сигнал от европейските институции под формата на дата за началото на преговорите. Не трябва да чакаме повече", каза Дол.

Междувременно: Комисията по външни работи в ЕП одобри с голямо мнозинство кандидатурата на Исландия за членство в ЕС.Той подчерта, че се надява предстоящото ротационното председателство на Европейския съюз, което след броени дни се поема от Белгия, да се вслуша в този призив.

По въпроса за споровете относно името на бившата югославска република Македония, Жозеф Дол обяви, че преговорите, които водят Скопие и Атина, и които той напълно подкрепя, трябва да продължат "в изцяло двустранен контекст под егидата на ООН".

Според Жозеф Дол тази процедура не е свързана с процеса на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС. Евродепутатът коментира, че "когато тази страница бъде обърната, и се надявам това да стане скоро, ще се създаде една по-спокойна политическа обстановка в целия регион".

Европа е призвана да играе историческа роля на Балканите, коментира още Дол, комуто предстои официално посещение в Албания от 23 до 25 юни 2010 г. Според него е отговорност на европейците да се помогне на държавите на Балканите "да вървят по пътя на политическата и икономическа стабилност".

Според Жозеф Дол "...ние трябва да инвестираме политически и икономически на Балканите, за да изградим един мирен регион", в който приоритет да е социалното включване.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.