Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
14-09-2010

Български евродепутати участваха в разговори по Нова Вишеградска Плюс инициатива

Участниците в първата неформална среща (12 септември) в Европейския парламент - шест външни министри от ЕС, от Централна и Югоизточна Европа, се споразумяха за цялостно сътрудничество, и по-специално за Източното партньорство, енергийната сигурност, Западните Балкани и Европейската служба за външна дейност. Те се договориха взаимно да подпомогнат кандидатите от Централна и Югоизточна Европа да получат ключови позиции и важни отговорности в Европейската служба за външна дейност и да работят съвместно с оглед спазването на принципа на географската представителност в новата дипломатическа служба.

"Влизането в сила на Лисабонския договор и споделянето на едни и същи ценности в семейството на ЕНП, дават възможността за установяването на засилено сътрудничество в Централна и Югоизточна Европа в рамките на инициативата "Вишеград Плюс", както и за започването на конструктивен диалог между членовете на Съвета и Европейския парламент" - каза Яцек Сариуш-Волски, председател на полската делегация в Групата на ЕНП и заместник-председател на Европейската народна партия, един от двамата инициатори на срещата.

2011 г. ще бъде определено годината на Централна и Югоизточна Европа. Тези страни имат споделени интереси, история и културно сходство. Предстоящите председателства на ЕС на Унгария и Полша трябва да затвърдят впечатлението, че Централна и Югоизточна Европа не само присъства не само географски на източния фланг на ЕС, но и като политически актьор.

"Ако има едно нещо, което историята на европейската интеграция може да ни каже е, то е, че националният интерес на всяка страна е обслужван най-добре от степента на сътрудничество и взаимодействие." - това подчерта Гьоорги Шьопфлин, другият инициатор на събитието.

В срещата участваха министрите на външните работи Тодор Бакончи, (Румъния), Миколай Довгелевич (Полша), Микулаш Дзуринда (Словакия), Янош Мартонуй (Унгария), Николай Младенов (България), Карел Шварценберг (Чешка република) - и пет депутати от ЕНП, представляващи пет делегации от Централна и Югоизточна Европа в Групата на ЕНП - Андрей Ковачев (България), Едуард Кукан (Словакия), Ячек Сариуш- Волски (Полша), Гьорги Шьопфлин (Унгария) и Траян Унгуряну (Румъния).

Всички участници изразиха съгласие за провеждането на неформални срещи на регулярна основа.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.