Квартал ЕВРОПА / Новини

  • A+
  • A-
20-01-2010

Икони от Сливен в град Печ – Европейска столица на културата 2010 годин

в колекцията “Християнско изкуство” на Художествена галерия – Сливен ще представят България в побратимения унгарски град Печ, избран за Европейска столица на културата за 2010 година.

Изложбата в Печ се открива на 22 януари в присъствието на унгарския министър на културата, българския посланик в Унгария и заместник-кмета по културата в община Сливен Радост Костова. В културната делегация на община Сливен са включени председателят на общинския съвет Мария Григорова, началникът на отдел „Култура и вероизповедание” Дора Ескидарова, кураторът на изложбата скулпторът Светослав Милев и специалисти от общината.

Ще бъдат показани 124 икони, част от постоянната експозиция „Християнско изкуство" на Художествена галерия „Димитър Добрович" – Сливен.

За откриване на сливенска експозиция в Унгария е изготвен каталог с автор Светослав Милев, в който са показани иконите. Изданието се реализира специално по повод гостуването на изложбата „Икони от Сливен” в град Печ – Европейска столица на културата 2010 година и е благословено от владиката на Сливен Негово Високопреосвещенство г-н г-н Иоаникий. В реализацията на каталога участват журналистите Петър Сяров – редактор и Костас Анастасиу – дизайн и репродукции. Преводът на текста на английски език е на специалистката в отдел „Култура и вероизповедание” Дора Куманова. В изданието са включени и репродукции на Цветан Чатъшки, и Николай Димов.

На 29 януари в Сливен ще бъде открита изложба от 57 творби от личната колекция на родения в Печ унгарския художник Вазарели, които той е дарил на родния си град. Откриването е от 17.30 ч. в галерия „Сирак Скитник", а експозицията ще може да бъде видяна до 5 март.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.