Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-11-2010

Нови преговори за бюджета на ЕС

Европейският съюз ще обсъди в понеделник отново компромис относно бюджет 2011 г. Европейският парламент се опитва да прокара политически искания в борбата за власт, които нямат пряка връзка с разходите за 2011 г., предава ДПА.

Водещи представители на държавите от ЕС и на ЕП ще се опитат в понеделник в Брюксел да намерят компромис за бюджета на ЕС в последната минута. Надпреварата за европесйките милиарди е политически разпалена и затова изключително трудна. Евродепутатите искат от страните-членки уверение за бъдещото финансиране на ЕС. Ако не се стигне до споразумение, ЕК трябва да представи нов проект за бюджет.

Комисията се опасява, че при провал и забавяне с бюджета няма да могат да бъдат финансирани по план нови проекти на ЕС като новата външна дипломатическа служба и международния експериментален термоядрен реактор Iter. „Ние сме много загрижени от евентуален провал", заяви преди преговорите еврокомисаря по бюджета Януш Левандовски.

Делегацията на ЕП настоява в борбата за власт за политически обяснения за бъдещата бюджетна процедура. Парламентът освен това се стреми дългосрочно към значителни собствени източници на приходи за ЕС. Много страни-членки, сред които и Германия, се опасяват от друга страна от „европейски данъци" и ги отхвърлят.

Ако се провалят преговорите днес, ЕК трябва да представи нов проектобюджет. ЕС би могъл да продължи да работи и през следващата година без бюджет. Нови проекти като дипломатическата служба или Iter обаче няма да могат да бъдат финансирани, казаха експерти от Комисията.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.