Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-11-2010

Жан-Клод Трише: ЕЦБ трябва да продължи активно да участва в преодоляването на кризата

След дебатите с председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише европейските депутати приеха резолюция с оценка на работата на ЕЦБ през 2009 г., която съдържа също така предложения за бъдещи действия предвид икономическата ситуация.

В светлината на продължаващия проблем със задълженията, резолюцията насърчава ЕЦБ да поеме правителствени дългове по начин, подобен на този във Великобритания и САЩ. Документът също така подчертава проблемите, причинени от агенциите за кредитен рейтинг (които дават оценка на задълженията на държавите членки) и призовава Европейската комисия да бъде по-амбициозна в предложението си за контрол над тяхната работа.

Резолюцията изтъква също, че дисциплинирана система за икономическо управление е ключова за реализирането на истински икономически и валутен съюз, както и че досега акцентът е бил предимно върху монетарните аспекти. Документът посочва в тази връзка спешната необходимост от съгласуване на икономическите политики на държавите членки и призовава за изготвяне на постоянна рамка за управление на кризи.

В заключение резолюцията предупреждава, че пакетите от строги мерки не трябва да забавят икономическото възстановяване в ЕС.

Дебатите с Трише бяха съсредоточени върху необходимостта от разрешаване на ежедневните опасения на гражданите във връзка с кризата, проблема с липсата на внимание към данъчната конкуренция между държавите членки, глобалната координация на финансовата регулация и потенциалните ползи от евробондовете.

Председателят на ЕЦБ подчерта пред депутатите, че банката драстично е свалила заемните лихви през 2009 г. до 1% и е изготвила мерки за кредитно подпомагане на банки в затруднения, като същевременно представи действията, които банката е предприела в областта на пазарите на дългове в Еврозоната.

Оли Рен, комисар по икономическите и монетарните въпроси, изтъкна, че помощта, която скоро ще бъде отпусната на Ирландия, ще гарантира стабилността в цялата Еврозона. Според него преговорите с ирландското правителство трябва да завършат към края на ноември.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.