Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-11-2010

Мониторинг на приложението на Европейската харта за местно самоуправление в България

От 24 до 26 ноември в България пристига мисия на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа. Основната цел на мисията е да оцени състоянието на местната демокрация в България. Визитата е част от мониторинга на приложението на Европейската харта за местно самоуправление, която България ратифицира през 1995 г.
 
Днес, 24 ноември, членовете на мисията – Артур Торес Перейра (Португалия) и Йохан Сауенс (Белгия) ще се срещнат с членове на Управителния съвет на НСОРБ, както и с членовете на делегацията на българските общини в Конгреса на местните и регионални власти. Срещата ще се проведе в офиса на НСОРБ.

След това двамата представители на Конгреса имат срещи със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева, със заместник-министъра на финансите – Боряна Пенчева, както и с министъра, отговорен за управлението на средствата от ЕС – Томислав Дончев.

В българския парламент те ще се срещнат с председателя на Народното събрание – Цецка Цачева, както и с председателите на комисиите по бюджет и финанси и по местно самоуправление – Менда Стоянова и Любен Татарски. Среща ще бъде проведена и кмета на Столична община – Йорданка Фандъкова.

На 26 ноември мисията ще посети Велико Търново и Перник, където ще се срещнат с кметовете на двете общини Румен Рашев и Росица Янакиева (която е и ръководител на делегацията на НСОРБ в Конгреса на местните и регионални власти в Страсбург). На срещата в Търново ще бъдат поканени и кметовете от регионалните асоциации на общините “Централна Стара планина” и “Янтра”.

Разговори ще бъдат проведени и с председателя на Сметната палата – Валери Димитров, с председателя на Конституционния съд – Евгени Танчев, както и с Омбудсмана на Републиката - Константин Пенчев.

След приключването на мисията ще бъде разработен и представен пред Конгреса подробен доклад с резултатите от мониторинга по напредъка, респективно изоставането на България в прилагането принципите на Европейската харта за местно самоуправление. Пълният текст на Хартата, може да намерите тук.

Предишният мониторинг се проведе през 1998 г.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.